Workshop-uri de informare şi documentare în domeniul muzeal, în Episcopia Caransebeşului

Workshop-uri de informare şi documentare în domeniul muzeal, în Episcopia Caransebeşului
În perioada 3-7 septembrie a.c, se desfăşoară în Eparhia Caransebeşului o serie de workshop-uri de informare şi documentare privind valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural în context naţional şi internaţional
Autor: Anca Mariana Câmpean
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în perioada 3-7 septembrie a.c. se desfăşoară în Eparhia Caransebeşului o serie de workshop-uri de informare şi documentare în cadrul Proiectului cu finanţare europeană „Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional” POSDRU 81/3.2/S/53777. Partenerii Episcopiei Caransebeşului în acest proiect sunt Episcopia Severinului şi Strehaiei, Muzeul „Regiunii Porţile de Fier” din Drobeta Turnu-Severin şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Prešov, Republica Slovacă.

Primul workshop s-a desfăşurat luni, 3 septembrie, în Sala de Festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului şi au participat preoţii, angajaţii centrului eparhial, precum şi personalul neclerical din Protopopiatul Caransebeş. Acesta a fost realizat de către specialişti în domeniu de la Universitatea din Prešov, Slovacia şi de la Muzeului „Regiunii Porţile de Fier” din Drobeta Turnu-Severin.

Astfel, pr. prof. dr. Štefan Šak şi prof. dr. Petr Balcárek de la Universitatea din Prešov, Facultatea de Teologie Ortodoxă, au venit la Caransebeş pentru a arăta participanţilor diferite aspecte privind implicarea statului slovac în protejarea patrimoniului bisericesc ortodox, chiar dacă credincioşii ortodocşi din Republica Slovacă nu depăşesc 1% din populaţia ţării. Prezentă la manifestare, d-na dr. Maria Bălăceanu, conservator opere de artă şi monumente istorice din cadrul Muzeului „Regiunii Porţile de Fier”, a scos în evidenţă importanţa pregătirii profesionale specifice muncii de evaluare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural, la nivelul fiecărei parohii.

Anca Mariana Câmpean, şef centru de perfecţionare profesională Caransebeş, a precizat: „Prin intermediul workshop-urilor se urmăreşte realizarea transferului de expertiză în domeniul muzeologiei, cu privire la noile tehnici de gestiune şi clasare a bunurilor de patrimoniu de la partenerul transnaţional către grupul ţintă. La acestea participă 500 de angajaţi clerici şi mireni ai centrului eparhial şi ai celor patru protopopiate ale eparhiei noastre: Caransebeş, Reşiţa, Oraviţa şi Băile Herculane, iar pe parcursul întregii săptămâni, în fiecare centru teritorial de lucru vor avea loc astfel de seminarii. Aşadar, iată că după ce, cu o lună înainte, absolvenţi ai cursurilor de muzeograf au participat la un stagiu internaţional de informare şi documentare în Republica Slovacă, a venit rândul partenerilor străini să fie oaspeţii eparhiei noastre”

La final, pr. prof. dr. Štefan Šak ne-a mărturisit: „Facultatea de Teologie Ortodoxă din Prešov, Slovacia, partener transnaţional în proiectul de faţă, alături de Episcopia Caransebeşului şi Episcopia Severinului şi Strehaiei, este foarte bucuroasă pentru că i s-a oferit posibilitatea de a participa în acest proiect cultural. Suntem aici de o săptămână şi am întâlnit mulţi preoţi, precum şi cei doi ierarhi care sunt entuziaşti în lucrarea aceasta pe care o fac şi anume de protejare a patrimoniului cultural şi spiritual. Dat fiind faptul că sunt atât de entuziaşti, colaborarea cu ei este foarte bună şi cred că sunt un exemplu pentru celelalte eparhii din România. Este un proiect european foarte dificil, din punct de vedere administrativ, de aceea le doresc ca Bunul Dumnezeu să îi ajute pentru a fi dus cu bine până la final, aceasta pentru că istoria unui popor este foarte importantă în special pentru generaţiile viitoare”.

Astfel de workshop-uri vor avea loc săptămâna aceasta la Reşiţa, Oraviţa şi Băile-Herculane, la sediile protopopiatelor, la care vor participa toţi preoţii şi personalul neclerical existent.


Data: 4 septembrie 2012 • Vizualizări: 831