Zi de aleasă bucurie duhovnicească la Hramul Parohiei „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița

Zi de aleasă bucurie duhovnicească la Hramul Parohiei „Pogorârea  Sf. Duh” din Reșița
Duminica Rusaliilor atunci când întreaga Biserică Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sf. Duh și întemeierea Bisericii Creștine, a fost una de aleasă bucurie duhovnicească dar și plină de har și binecuvântare pentru credincioșii Parohiei „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița, veniți într-un număr impresionant la hramul bisericii din cartierul reșițean Govândari
Autor: Pr. Emil Crăciun
La această comuniune a bucuriei pe lângă cei doi preoți ai bisericii: pr. Emil Crăciun și pr. Damaschin Tătaru, au participat și alți preoți de la parohiile reșițene: pr. Nicolae Hațiegan de la Parohia „Schimbarea la Față”, pr. prof. Nicolae Chiosa inspector școlar, pr. Cristian Rădulescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și pr. Petru Popovici de la Parohia Ucraineană din orașul de pe Bârzava.

În cadrul Sfintei Liturghii un bogat cuvânt de învățătură a fost rostit de pr. Cristian Rădulescu iar după săvârșirea Sfintei Liturghii, conform rânduielii bisericii a fost săvârșită în continuare Slujba Vecerniei, numită și „Slujba plecării genunchilor” cum mai este cunoscută această vecernie specială, în cadrul căreia s-au citit șapte rugăciuni împărțite în trei grupe. Prin aceste rugăciuni atât clerul cât și poporul cel binecredincios invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind prin aceasta de cele șapte daruri ale Sf. Duh și care sunt atât de importante în perspectiva mântuirii.

Ziua încărcată de bucurie duhovnicească s-a încheiat tot cu rugăciune, astfel că spre seară a fost săvârșită Taina Sf. Maslu răspunzând invitației preotului paroh, următorii slujitori ai Sfintelor Altare: pr. Cristian Gh. Manole de la Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Reșița, pr. Mihail-Sevastian Pană de la Parohia „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” Reșița, pr. prof Claudiu-Bogdan Petanec și pr. Petru Popovici de la Parohia Ortodoxă Ucraineană din Reșița.

A fost o zi încărcată de emoție duhovnicească și de aleasă sărbătoare la hramul bisericii noastre, căci Bunul Dumnezeu nu uită niciodată de noi și nu ne lasă niciodată singuri, trimițând din cer atât prin Sfintele Taine cât și prin Sfânta Liturghie pe Preasfântul Său Duh ca să ne curățească de tot păcatul și de toată întinăciunea, să ne sfințească și să ne călăuzească pe drumul aspru al mântuirii. Bucuria noastră a fost cu atât mai mare, văzând că Biserica noastră a fost înfrumusețată de mulțimea credincioșilor ce au făcut Biserica noastră cu adevărat neîncăpătoare.

Parohia a oferit tuturor credincioșilor prezenți agapa bucuriei, căci pe lângă frunzele de tei binecuvântate la Sf. Liturghie s-au împărțit pachețele alimentare și caserole cu dulciuri. Într-o lume în care păcatul dezbină pe oameni tot mai mult, ne bucurăm că sub cupola Bisericii celei întemeiate la Cincizecime, Sfântul Duh care se pogoară în chip tainic la fiecare Sfântă și Dumnezeiască Liturghie ne-a adunat pe toți cei credincioși ca să fim Una în Hristos și nădăjduim ca darurile Sfântului Duh primite la Taina Sf. Botez să le facem lucrătoare spre folosul nostru duhovnicesc și spre a noastră mântuire.

Data: 1 iunie 2018 • Vizualizări: 619