Zi de sărbătoare în Parohia Bănia

Zi de sărbătoare în Parohia Bănia

Album foto
În Duminica a 14-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Bănia, Protopopiatul Băile Herculane
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a 14-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Bănia, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej ierarhul a târnosit biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, după care înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie. La final părintelui paroh i-a fost conferit ordinul eparhial „Diploma de onoare Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, iar cei ce s-au implicat în procesul de renovare şi înfrumuseţare au primit acte de cinstire. La slujbă au participat, alături de autorităţile locale, un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru că astăzi am așezat Sfintele moaște ale mucenicilor, care au pătimit pentru Hristos, în piciorul Sfintei Mese și toți credincioșii acestei parohii, dar și oaspeții și invitații au avut bucuria să intre în Sfântul Altar, să se roage pentru ei și pentru toți cei dragi ai lor. Toată suflarea creștinească dreptmăritoare din Bănia s-a bucurat astăzi și cred că a fost o sărbătoare pentru toată Valea Almăjului, o zonă deosebită din Episcopia Caransebeșului, unde se păstrează foarte bine tradițiile și obiceiurile bănățenilor. Îl felicităm pe părintele paroh Dănilă Băcilă și pe doamna preoteasă, care este și profesoară de religie la Liceul din Bozovici și de asemenea îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii bisericii, pentru că sunt mulți cei care au ajutat și au lucrat la această biserică închinată Maicii Domnului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” s-a zidit în anul 1780, iar în anul 1897 a fost împodobită cu pictură realizată de Nicolae Haşca. Tradiţia locală menţionează existenţa unei vechi biserici de lemn din secolul al XVIII-lea.


Data: 7 septembrie 2015 • Vizualizări: 396