Zi de sărbătoare în Parohia Iablanița

Zi de sărbătoare în Parohia Iablanița

Album foto
În Duminica a patra după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat Biserica din Parohia Iablanița, Protopopiatul Băile Herculane
Autor: Serviciul Prezidial
Credincioșii îmbrăcați în costume populare l-au așteptat pe ierarh în fața sfântului locaș, după care au participat la slujba de sfințire a exteriorului și a troiței ce se află în curtea bisericii. Și interiorul a fost sfințit de către chiriarh, în special sfântul jertfelnic, care a fost placat cu marmură. În continuare Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Aici la Iablanița, atât preotul cât și credincioșii au dat dovadă de multă dragoste pentru sfânta biserică, ostenindu-se cu timp și fără timp pentru înfrumusețarea miresei lui Hristos. Biserica este reprezentativă pentru Episcopia noastră, pentru că aici au păstorit preoți vrednici. Parohia Iablanița este o parohie fruntașă din Banatul de Munte și chiar dacă sunt vremuri complicate din punct de vedere financiar și nu numai, preotul împreună cu administrația locală, dar și cu fiii satului, s-au reunit în jurul sfintei biserici și au făcut lucruri mari și importante pentru înfrumusețarea locașului de cult. Îi mulțumim lui Dumnezeu că la Iablanița vedem nu numai un locaș de rugăciune înfrumusețat, ci și o biserică vie și dinamică, credincioși tineri și vârstnici, care sunt în jurul bisericii și se împărtășesc regulat cu Sfintele Taine”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Foarte mulți copii și tineri au participat la sfânta slujbă, precum și autorități locale. Pentru că părintele paroh Ioan Borchescu a desfășurat o activitate bogată de înfrumusețare a sfântului locaș, Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit iconom-stavrofor, iar celor care s-au alăturat la această lucrare ierarhul le-a oferit diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. Și la casa parohială s-a lucrat foarte mult în ultima vreme de aceea după Sfânta Liturghie Părintele Episcop a sfințit și casa unde locuiește părintele Ioan cu familia.

Biserica parohială cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Iablanița a fost construită între anii 1821-1825 în stil baroc. Cu 80 de ani în urmă, în anul 1937, la 25 iulie, episcopul Caransebeșului de atunci Vasile Lăzărescu a târnosit sfântul locaș.

La orele după-amiezii Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și capela ce se află în cimitirul Parohiei Mehadia din Protopopiatul Băile Herculane. La sfințirea capelei ce poartă hramul „Dreptul Lazăr” au fost prezenți credincioși din localitate, precum și autorități locale.Data: 2 iulie 2017 • Vizualizări: 4482