Zi de sărbătoare în Parohia Potoc

Zi de sărbătoare în Parohia Potoc

Album foto
În Duminica a 4-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Potoc, Protopopiatul Moldova Nouă
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a 4-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Potoc, Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit 2 troițe și a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Înălțarea Domnului”.

„În Duminica a 4-a după Paști, suntem din nou împreună la Potoc ca să binecuvântăm lucrările care s-au executat mai ales la exteriorul acestei biserici și să binecuvântăm lucrările secundare, dar importante, efectuate și în interiorul bisericii. De asemenea, ne bucurăm că astăzi se sfințește și casa parohială, dar și două troițe, o troiță la hotarul satului și o troiță în avria bisericii, mai ales că în sinaxarul bisericii noastre, în 7 mai, pomenim Sfânta Cruce, mai precis arătarea semnului Sfintei Cruci în Cetatea Ierusalimului. Ne-am bucurat să vedem foarte multă liniște la Sfânta Liturghie, foarte multă atenție, luare-aminte, iar copiii, tinerii și credincioșii care s-au împărtășit se vede că sunt inițiați în tot ceea ce înseamnă viață spirituală și viață liturgică. Ne-am bucurat să o vedem pe doamna preoteasă cu tinerii și tinerele acestei parohii îmbrăcați în costume populare tradiționale pentru că așa veneau odinioară moșii și strămoșii noștri la Sfânta Biserică, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Veneau îmbrăcați cu cele mai bune, mai curate și mai frumoase haine, care reprezintă și identitatea noastră românească – costumele populare, pe care înaintașii noștri le purtau la marile praznice ca să sfințească și prin îmbrăcăminte sărbătoarea sau praznicul și Dumnezeiasca Liturghie care întotdeauna a fost și va rămâne cea mai importantă slujbă și cel mai important moment din viața noastră pentru că, în timpul Liturghiei, ne întâlnim cu Hristos. De aceea, trebuie să ne îmbrăcăm frumos și pe dinafară, și pe dinăuntru”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor.

La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr mare de credincioși. În semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară, dar și administrativ-gospodărească, părintele paroh Iosif Aldescu a fost hirotesit iconom, iar ctitorii și binefăcătorii au primit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. Totodată, a fost sfințită și casa parohială care a suferit ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

Satul Potoc este atestat documentar în 1367 și a avut o biserică încă din secolul al 18-lea care a fost dărâmată în 1874-1975 și reclădită între 1904-1906.Data: 8 mai 2017 • Vizualizări: 4293