Zi de sărbătoare în Parohia Ramna

Zi de sărbătoare în Parohia Ramna

Album foto
În Duminica a 10-a după Rusalii Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Ramna, Protopopiatul Reşiţa
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a 10-a după Rusalii Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Ramna, Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej ierarhul a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Învierea Domnului” după care înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie la care au participat alături de autorităţile locale un număr însemnat de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii părintele paroh Adrian Moteca a fost hirotesit sachelar iar cei ce s-au implicat în procesul renovareb şi înfrumuseţare a bisericii parohiale au primit din partea chiriarhului acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopie Caransebeşului.

„Chiar dacă am rămas cu o singură biserică ortodoxă aici, la Ramna, pentru că cealaltă a fost retrocedată bisericii greco-catolice, dumneavoastră nu ați deznădăjduit, ci v-ați mobilizat și v-ați întărit în credința cea adevărată, în credința moșilor și strămoșilor noștri, atașându-vă și mai mult de această biserică, de acest locaș de închinare, în care dumneavoastră și înaintașii dumneavoastră v-ați botezat, v-ați cununat și tot de aici înaintașii dumneavoastră au plecat pe ultimul drum spre cimitir, care, de asemenea, este îngrijit și de care dumneavoastră v-ați ocupat foarte mult. La intrare în sat am văzut și o troiță în jurul căreia ați așezat flori și iarba este cosită nu demult. Prin urmare, toată comunitatea și toate lucrurile sacre din această parohie au fost primenite pentru ziua de astăzi, în primul rând Sfânta Biserică, apoi curtea bisericii, cimitirul, dar și troițele care binecuvintează această comunitate pravoslavnică”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în cuvântul de învățătură.

Localitatea Ramna este atestată documentar în 1364 și a avut o biserică de lemn ridicată în 1725 cu hramul Învierea Domnului. Biserica actuală cu același hram a fost constuită în 1770 în stil baroc.


Data: 29 august 2016 • Vizualizări: 1705