Zi de sărbătoare în Parohia Valeadeni

Zi de sărbătoare în Parohia Valeadeni

Album foto
Duminica a 28-a după Rusalii a fost zi de aleasă sărbătoare în Parohia Valeadeni din Protopopiatul Caransebeș, deoarece Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul comunității de credincioși
Autor: Serviciul Prezidial
Duminica a 28-a după Rusalii a fost zi de aleasă sărbătoare în Parohia Valeadeni din Protopopiatul Caransebeș, deoarece Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul comunității de credincioși. La orele dimineții ierarhul a sfințit două troițe și a binecuvântat noul diaconicon. Veniți în număr mare la biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului, credincioșii au luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul sfintei slujbe ierarhul a hirotonit preot pe seama Parohiei Fizeș din Protopopiatul Reșița pe diaconul Vasilică Mutașcu.

De aemenea părintele paroh a fost hirotesit iconom stavrofor, iar celor care au sprijinit lucrările la sfânta biserică li s-a acordat acte de cinstire. Totodată a fost săvârşită şi o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi preoţii slujitori. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. După Sfânta Liturghie chiriarhul a sfințit casa parohială recent renovată și înfrumusețată.

„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru bucuriile pe care le-am trăit în mijlocul acestor credincioși harnici, darnici și rugători. I-am îndemnat astăzi să-L iubească la modul absolut pe Dumnezeu, să caute mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și am repetat ectenia pe care o ascultăm de fiecare dată la sfintele slujbe «Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm». Cu acest gând trebuie să participăm la Cina Împăratului, la sfânta biserică, în cerul cel de pe pământ, ca să putem intra cu toții în Împărăția Preasfintei Treimi, când Dumnezeu ne va chema și când ne va spune «Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune, intră întru bucuria domnului tău»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Parohia Valeadeni a avut o biserică de lemn cu hramul „Nașterea Maicii Domnului, ridicată în timpul episcopului Ioan Gheorghevici între anii 1749-1769. Biserica actuală cu același hram a fost construită în 1909, pe locul celei de lemn, în stil baroc. Pictura a fost executată de Elvira și Andrei Dăscălescu între 1973-1974.


Data: 14 decembrie 2015 • Vizualizări: 360