Zi de sărbătoare la Parohia „Sfânta Treime” din Anina

Zi de sărbătoare la Parohia „Sfânta Treime” din Anina

Album foto
La sărbătoarea Sfintei Treimi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime”-Steierdorf, Anina
Autor: Serviciul Prezidial
A doua zi de Rusalii este o sărbătoare foarte importantă pentru credincioşii din Parohia „Sfânta Treime”-Steierdorf din Anina, Protopopiatul Reşiţa, deoarece Biserica parohială îşi serbează hramul principal. În acest an bucuria a fost una deosebită datorită faptului că Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a ales să fie la sărbătoarea Sfintei Treimi alături de credincioşii acestei parohi. Cu acest prilej Preasfinţia Sa a binecuvântat şi exteriorul bisericii, care a fost recent renovat, precum şi clopotniţa, ridicată în curtea locaşului de cult. De asemenea Ierarhul a binecuvântat şi altarul de vară, unde în continuare a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La sfânta slujbă au participat foarte mulţi credincioşi, autorităţile locale, precum şi foarte mulţi copii şi tineri de la Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” al parohiei, dar şi din întreaga localitate, îmbrăcaţi în haine populare.

„Vedem la Anina o efervescenţă şi o dinamică pentru că preoţii de aici într-adevăr fac o misiune deosebită în rândul credincioşilor şi mai ales în rândul tinerilor şi copiilor. Avem aici slujitori harnici, activi, rugători şi avem o turmă cuvântătoare ascultătoare, pentru că aici avem credincioşi ataşaţi de sfânta biserică şi astăzi curtea sfântului locaş a fost arhiplină şi foarte mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate aceste daruri şi Îl rugăm să binecuvinteze această parohie şi acest oraş, pentru ca să avem în permanenţă aici centre şi nuclee de tineri şi copii, care să ducă mai departe candela credinţei noastre strămoşeşti”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.

În cadrul Sfintei Liturgii Preasfinţitul Părinte Lucian a hirotesit întru sachelar pe părintele paroh Horia Mailat, iar celor care s-au implicat în construirea clopotniţei şi amenajarea şi înfrumuseţarea exteriorului bisericii, chiriarhul le-a oferit diploma de excelenţă „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. La finalul slujbei a fost săvârşită şi o slujbă de pomenire pentru toţi slujitorii, ctitorii, închinătorii şi binefăcătorii sfântului locaş, care au trecut la Domnul.

În continuare copiii şi tinerii de la Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, precum şi Famfara şi Ansamblul „Doina” al Casei de Cultură din Anina au oferit un moment artistic. Totodată cu prilejul hramului a fost vernisată şi o expoziţie de pictură realizată de copii şi tineri din cadrul cercului de pictură Anina. La final toţi cei prezenţi au participat la agapa frăţească oferită de parohie.

Tot la sărbătoarea Sfintei Treimi, din încredințarea Preasfințitului Lucian, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Vărădia, fiind înconjurat de un sobor de preoți si diaconi. Cu ocazia hramului așezământului monahal, au participat un număr însemnat de credincioși din mai multe zone ale țării.

Se obișnuiește ca Schitul Vărădia să își serbeze hramul în cea de a doua zi de Rusalii, de sărbătoarea Sfintei Treimi, deoarece în prima zi toți credincioșii dimpreună cu obștea schitului, participă la hramul Bisericii din sat.

Când vremea este favorabilă, preoții alături de credincioși se adună în număr foarte mare la Biserica din Vărădia de unde pleacă în procesiune spre Schit, alăturându-se și copiii din sat îmbrăcați în haine de sărbătoare.


Data: 20 iunie 2016 • Vizualizări: 1552