Zi de sărbătoare la Schitul Petroșnița

Zi de sărbătoare la Schitul Petroșnița

Album foto
În Duminica dinaintea praznicului Înălţării Sfintei Cruci, Schitul Petroşniţa din județul Caraș-Severin şi-a sărbătorit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
Credincioși din mai multe zone ale țării au fost prezenți în Duminica dinaintea praznicului Înălţării Sfintei Cruci, la Schitul Petroşniţa din județul Caraș-Severin, care şi-a sărbătorit hramul. Alături de ei și de obștea monahală s-a aflat și Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Încă de la orele dimineții a fost purtată în procesiune o copie fidelă a icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni Milostiva (Eleusa), pictată în Sfântul Munte Athos, care a fost sfințită de către chiriarh. Preasfinţia Sa a oficiat în continuare Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară al schitului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La slujbă au participat, alături de autorităţile locale, un număr însemnat de credincioşi de pe Valea Timişului, dar şi din Galaţi, Botoşani, Timişoara şi Caransebeş, care au avut posibilitatea să se închine icoanei făcătoare de minuni pe tot parcursul Sfintei Liturghii.

„Bucuria de pe colina bucuriei de la Petroșnița a fost deplină deoarece am împletit armonios praznicul Înălțării Sfintei Cruci, care se întrevede și praznicul Nașterii Maicii Domnului, care încă nu s-a încheiat. Pentru că suntem la interferența acestor praznice, care deschid anul bisericesc, conștientizăm că fără Crucea lui Hristos și fără rugăciunile Maicii Domnului nu putem deveni cetățeni ai Raiului, nu putem să ne înălțăm de pe pământ la cer și nu putem păși pe scara virtuților fără asumarea crucii lui Hristos și fără mijlocirea și rugăciunile neîncetate ale Maicii Domnului”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură.

Întemeiat în urmă cu 10 ani, pe dealul numit Radeş, în traducere rugăciune, așezământ monahal de la Petroșnița reprezintă pentru credincioșii de pe Valea Timișului un important reper duhovnicesc.

Schitul Petroşniţa, cu hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, a luat fiinţă în anul 2005, la iniţiativa preotului paroh din satul Petroşniţa, Ioan Sârbu şi a părintelui protosinghel Onufrie Ocu. La data de 16 septembrie 2012 a avut loc târnosirea bisericii de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian. În prezent se execută lucrări la un nou corp de chilii.


Data: 12 septembrie 2016 • Vizualizări: 546