Zile de vacanță cu o trăire de neuitat pentru membrii Centrului de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Anina

Zile de vacanță cu o trăire de neuitat pentru membrii Centrului de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Anina

Album foto
În perioada 6 – 8 februarie Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Anina-Steierdorf a participat la un pelerinaj în Ardeal. Gazda a fost Mănăstirea Râmeţ, din Arhiepiscopia Alba Iulia
Autor: Ionela Retezan, Maria Gligu
În drum spre mănăstire, primul popas a fost în oraşul Alba Iulia, unde copiii au vizitat Cetatea Alba Carolina, Catedrala Reîntregirii, Muzeul Unirii, Sala Unirii şi Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Lăsând în urmă Cetatea, paşii tinerilor s-au îndreptat către Schitul „Sfântul Lazăr”, unde s-au închinat la o părticică din moaştele Sfântului Lazăr şi au rostit o rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Episcopul Veniamin Nistor, care a fost episcop al Caransebeşului în perioada 1941 – 1947, fiind înlăturat în perioada comunistă din scaunul episcopal.

Momentul a fost unul emoţionant, ţinând cont că în 5 februarie s-au împlinit 54 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. După Alba Iulia, următorul popas duhovnicesc l-au făcut la Râpa Robilor de la Aiud, unde au înţeles din explicaţiile primite cât de mult au suferit cei ce au mărturisit credinţa cea adevărată în perioada comunistă. Aici au cântat şi recitat poezii scrise în această perioadă de cei întemniţaţi.

De aici adolescenții s-au îndreptat către Mănăstirea Râmeţ, unde au vizitat ansamblul monahal şi au participat la slujba Vecerniei, cântând şi citind la strană. În a doua zi, pelerinii au pornit spre oraşul Cluj-Napoca, însă în drum au făcut un popas la Mănăstirea Dumbrava, unde au rămas impresionaţi de Biserica mare a mănăstiri. Aici au adus cântări de laudă Maicii Domnului pentru că i-a ocrotit în pelerinajul lor. În Cluj-Napoca au vizitat Grădina Botanică „Alexandru Borza”, Catedrala catolică „Sfântul Mihail” şi Catedrala ortodoxă mitropolitană. După o zi plină de energie şi entuziasm s-au întors la Mănăstirea Râmeț.

Pelerinajul a continuat a treia zi l-a Salina Turda, tinerii desfăşurând aici o activitate sănătoasă pentru un corp sănătos. Toata ziua au petrecut-o în salină, unde au făcut diferite jocuri şi activităţi non-formale şi au primit informaţi despre formarea zăcămintelor de sare şi despre exploatarea lor.

Aceste trei zile minunate nu vor fi uitate niciodată şi vor fi întipărite în mintea noastră pentru toată viaţa. A fost o experiență în care noi tinerii am petrecut o vacanță aparte, o vacanță în care ne-am relaxat, dar am și învățat multe lucruri noi, având în permanență ocrotirea Maicii Domnului. Le mulțumim pentru aceste zile părintelui nostru Horia Mailat şi doamnei preotese Alexandra Mailat.

Această acţiune a Centrului de Tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” al Parohiei „Sfânt Treime” Anina – Steierdorf a fost organizată în parteneriat cu Primăria Oraşului Anina şi se înscrie în activităţile cu tinerii din Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti și Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Data: 10 februarie 2017 • Vizualizări: 1078