Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului

Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului
În perioada 23 și 30 aprilie, în Episcopia Caransebeșului se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Zilelor Credinței și Culturii, o manifestare cultural – spirituală în care, timp de o săptămână, își dau mâna dezbaterile, vernisajele, concertele de muzică religioasă și teatrul, țesând astfel o pânză culturală de legătură între credință, Biserică, tradițional și frumos
Autor: Serviciul Prezidial
În seara de sâmbătă, 22 aprilie, vor ajunge, la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, moaștele Sfintei Maria Magdalena, aduse de către Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, de la Mănăstirea Pantocrator.

În Duminica Tomii, 23 aprilie, se va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”, catedrală ce își sărbătorește primul hram, cu participarea unui sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, slujbă la care vor fi aduse creștinilor spre închinare moaștele Sfintei Maria Magdalena, dar și icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra și de la Parohia Măru.

Luni, 24 aprilie, și marți, 25 aprilie, va avea loc, la Oravița, simpozionul internațional „Jertfă și mărturisire”. Luni, începând cu ora 9,30, va avea loc deschiderea festivă la Casa de Cultură „George Motoia Craiu” din Oravița, aceasta încheindu-se cu o expoziție foto-documentare, dedicată Bisericii Ortodoxe din Banat în timpul regimului comunist intitulată .

Înainte de începerea sesiunii de comunicări, va avea loc vizitarea celui mai vechi teatru din România, Teatrul „Mihai Eminescu”, care anul acesta împlinește 200 de ani de la înființare. Sesiunea de comunicări se împarte în două secțiuni, secțiunea Teologie, care se va desfășura la Hotelul Carașul, și secțiunea Istorie Bisericească, locul desfășurării fiind Casa de Cultură „George Motoia Craiu”. Marți, începând cu ora 9,30, se vor relua comunicările pe secțiuni, după-amiază urmând vizitarea Mănăstirii Nera și a Clinicii de recuperare oncologică Slatina-Nera.

Miercuri, 26 aprilie, începând cu ora 17, la Centrul Pastoral-misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” al parohiei „Schimbarea la Față”, Govândari, din Reșița va avea loc festivitatea de premiere a câștigătorilor fazei eparhiale a Concursului Național de Creație „Icoana și școala mărturisirii”.

Joi, 27 aprilie, începând cu ora 17, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, va avea loc cea de-a VIII-a ediție a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea”, la care vor participa un număr de 12 coruri din Eparhia Caransebeșului, dar și din Timișoara și Orăștie.

Vineri, 28 aprilie, Casa de Cultură „Dumbrăvița” din comuna Marga va găzdui, începând cu ora 16, cea de-a XXXV-a ediție a Festivalului corurilor de copii și tineret „Timotei Popovici”, festival la care vor răsuna glasuri precum cele ale îngerilor, glasuri de copii și tineri iubitori de Hristos din Episcopia Caransebeșului dar și din Arad, Orăștie și Făget.

Ediția a VIII-a a Festivalului de poezie în grai bănățean „Credință și Lumină” se va desfășura sâmbătă, 29 aprilie, în Sala de Cultură „George Suru” din Caransebeș, Iubitorii de folclor, de poezie, de port popular și de tot ceea ce este tradițional și specific Banatului se vor putea bucura de o atmosferă unică în care credința este redată prin lumina elementelor etnografice enumerate mai sus.

Ultima zi din manifestarea cultural-spirituală a Zilelor Credinței și Culturii aduce în Duminica Mironosițelor pe scena sălii Casei de Cultură „George Suru” piesa de teatru „Mironosițele”, de Victor Ion Popa și interpretată de elevii Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.


Data: 20 aprilie 2017 • Vizualizări: 2274