„Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin” ediția a X-a

„Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin” ediția a X-a
Mai multe manifestări religioase, culturale și artistice se vor desfășura în Episcopia Caransebeșului în perioada 8-15 mai, cu prilejul sărbătoriri festive a hramului noii catedrale episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
Mai multe manifestări religioase, culturale și artistice se vor desfășura în Episcopia Caransebeșului în perioada 8-15 mai, cu prilejul sărbătoriri festive a hramului noii catedrale episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş, în Duminica Tomii. Evenimentele puse sub genericul „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin” au devenit o tradiție, anul acesta ajungând la cea de-a X-a ediție. Credincioșii care vor veni la această sărbătoare se vor putea închina la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, (mâna dreaptă) aduse spre cinstire în Eparhia Banatului Montan cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de la Biserica „Sfântul Gheorghe” Nou din București.

Toate acțiunile ce vor avea loc cu această ocazie vor fi legate de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2016 ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti” și de aniversarea a 130 de ani de la apariţia revistei eparhiale „Foaia Diecezană”, cea mai veche publicaţie bisericească din Banat.

În cadrul acestor manifestări, duminică, 8 mai, se va oficia Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, la care vor participa ierarhi din țară, precum și autorități centrale și locale. După Sfânta Liturghie, în faţa catedralei, va avea loc spectacolul de promovare a folclorului tradiţional bănăţean.

Luni, 9 mai, în Sala de festivităţi a Centrului Eparhial din Caransebeş va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Slujire şi educaţie“, ce va fi însoţit de vernisarea expoziţiei foto-documentare:„Foaia Diecezană – 130 de ani de presă bisericească în Banat”. În continuare, Simpozionul va fi împărțit pe secțiuni, participanții vor dezbate în prima zi temele la secțiunile teologice, iar marți, 10 mai, la secțiunile istorice. „Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului” vor continua cu Festivalul Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea”, ediția a VII-a, ce se va desfăşura la Catedrala Învierea Domnului joi, 12 mai.

Următoarea manifestare culturală, Festivalul naţional al corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici“, ediţia a XXXIV-a, se va organiza în ziua de 13 mai. Sâmbătă, 14 mai, Eparhia Banatului Montan va organiza și Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, ediţia a VII-a. Vor fi la acest festival recitaluri de poezie în interpretarea membrilor „Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean” şi recitări de poezie ale elevilor veniţi din diferite localităţi ale judeţelor Caraş-Severin şi Timiş. Duminică, 15 mai, începând cu orele 16.00, în Sala de festivităţi a Centrului Eparhial din Caransebeş va fi susținută de elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş piesa de teatru „Mironosițele”.


Data: 5 mai 2016 • Vizualizări: 962