Zilele Credinţei şi Culturii în Caraş Severin - Ediţia a V-a

Zilele Credinţei şi Culturii în Caraş Severin - Ediţia a V-a
Episcopia Caransebeşului desfăşoară în perioada 1 – 8 mai, a.c, mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice sub genericul Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a V-a
Autor: Biroul de presă al Episcopiei Caransebeşului
Episcopia Caransebeşului desfăşoară în perioada 1 – 8 mai, a.c, mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice sub genericul Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a V-a. Manifestările amintite sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale Învierea Domnului din Caransebeş, de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2011 ca „Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”, la care se adaugă, pentru Eparhia Caransebeşului, comemorarea a 70 de ani de la întronizarea episcopului-martir Veniamin Nistror în scaunul vlădicesc de la Caransebeş (1941-2011).

În cadrul acestor manifestări, Duminică, 1 mai, se va oficia Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Învierea Domnului şi „ruga” oraşului Caransebeş.

În perioada 2-4 mai, Episcopia Caransebeşului organizează, în sala de festivităţi a Centrului Eparhial, Simpozionul internaţional „Taină şi mărturisire”, simpozion care va avea ca tematică Sfintele Taine ale Botezului şi Cununiei şi activitatea episcopului Veniamin Nistor la Caransebeş (1941-1949). Sunt invitaţi la acest demers ştiinţific ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la Facultăţile de Teologie din ţară.

Simpozionul va fi însoţit de o expoziţie foto-documentară despre activitatea episcopului Veniamin Nistor la Caransebeş, expoziţie organizată în incinta Centrului Eparhial Caransebeş.

Miercuri, 4 mai, cu începere de la ora 18.00, elevii Seminarului Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, vor susţine în sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului piesa de teatru Mironosiţele, a distinsului dramaturg Victor Ioan Popa.

Zilele credinţei şi culturii în Caransebeş vor continua cu Ediţia a II-a a Festivalului Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea” (5-6 mai), dedicat în special corurilor parohiale.

În ziua de 7 mai, Episcopia noastră va organiza Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”. Vor participa la acest festival de poezie în grai bănăţean 25 de personalităţi ale vieţii literare bănăţene. Episcopia Caransebeşului sprijină astfel de acţiuni pentru că fenomenul literar al poeziei dialectale este unul specific Banatului şi are peste două sute de ani de existenţă. Poezia în grai, dialectală, are ca scop conservarea graiului bănăţean, a cântecelor, a tradiţiilor şi obiceiurilor, a portului popular etc. Prin aceste poezii, bănăţenii, conştienţi de averea culturală pe care o au în stăpânire, au decis să o conserve, să o tezaurizeze, pentru a o putea transmite, aşa cum au moştenit-o, mai departe.

Tot în ziua de sâmbătă, 7 mai, Episcopia Caransebeşului organizează cu sprijinul Primăriei Caransebeşului şi a Casei Municipale de Cultură din Caransebeş cea de-a XXIX ediţie a Festivalului Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici ”.

Festivalul „Timotei Popovici“ este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin (1982), iar din anul 1995 a fost transferat la Caransebeş, unde Episcopia s-a ocupat îndeaproape de organizarea lui. Motivele pentru care Episcopia a susţinut an de an desfăşurarea festivalului au fost promovarea muzicii religioase – care este obligatorie în interpretarea corurilor – şi cinstirea ce trebuie adusă preotului compozitor Timotei Popovici, originar din localitatea Tincova – Caraş-Severin, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, dar şi cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.

Data: 1 mai 2011 • Vizualizări: 1496