Zilele orașului Bocșa. Ediția I

Zilele orașului Bocșa. Ediția I
Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul a dat startul la Bocșa primei ediții a Zilelor orașului, eveniment organizat pentru prima dată la inițiativa primarului Eugen Gabriel Cismăneanțu
Autor: Gabriela Șerban
Primăria Orașului Bocșa, Consiliul Local, Casa Orășenească de Cultură, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” și Mănăstirea Sf. Ilie și-au dat mâna și au propus comunității bocșene un complex de evenimente deosebit de atractive și interesante.

Expoziție de pictură, expoziție de fotografii, lansare de carte și prezentări de reviste, dar și un regal de muzică folclorică și pop dance sunt evenimente care au completat în mod excepțional zilele dedicate orașului, după un înălțător program religios oficiat de însuși Prea Sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Și pentru că orașul Bocșa îl are drept protector pe Sf. Ilie, iar Zilele orașului au fost gândite în funcție de această importantă sărbătoare, evenimentele principale au fost cele religioase.

Data de 19 iulie 2017 a dat startul acestei frumoase sărbători bucurând publicul iubitor de artă cu o expoziție de pictură intitulată sugestiv „Artă și credință”, semnată de artiștii plastici Viorel Coțoiu și Nik Potocean.

A urmat tradiționalul pelerinaj la Mănăstirea Sf. Ilie din Vasiova, întâmpinarea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra, dar și întâmpinarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cel care, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat slujbele specifice acestei sărbători.

Ziua de 21 iulie 2017 a fost dedicată, în mare măsură, tot părții religioase a sărbătorii orașului. În sala de ședințe a Consiliului Local a avut loc masa rotundă cu tema „Biserică și comunitate. 110 ani de la ridicarea bisericii mănăstirii Sf. Ilie de la Izvor”.

După cuvântul de salut al părintele protopop Gheorghe Șuveți, cel care a adus și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, câțiva dintre invitații prezenți au susținut expozeuri foarte bine documentate și serios elaborate: pr. dr. Dorel Viorel Cherciu, consilier științific la Episcopia Caransebeșului, a supus atenției publicului activitatea bocșanului Iustinian Dalea, istoricul Mihai Vișan a prezentat „Câteva considerații asupra protopopilor din Tractul Bocșa Montană”, pr. Ciprian Costiș l-a avut în atenție pe protopopul Maxim Popovici, iar pr. prof. dr. Ioan Petrică a făcut o incursiune în istoricul Mănăstirii „Sf. Ilie de la Izvor”, apelând și la tehnologia modernă pentru această prezentare.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată revistei trimestriale „Bocșa culturală” aflată în cel de-al XVIII-lea an de apariție, fiind prezentat și cel mai recent număr – 2/ 2017. Despre importanța revistei și plasarea acesteia în contextul local și județean a vorbit editorul Gheorghe Jurma, dar și colaboratori ai publicației bocșene: poetul Iulian Barbu, pr. dr. Ionel Petrică și pr. drd. Silviu Ferciug.

Evenimentul a fost moderat de Ioan Liuț și Gabriela Șerban și s-a încheiat cu vizitarea expoziției foto-documentare „Bocșa în imagini” din arhiva personală a bocșanului Vili Hanco.

O zi cu o încărcătură cultural-spirituală de excepție nu putea să se finalizeze decât cu un spectacol pe măsură, cu un regal de muzică folclorică susținut de importanți interpreți ai muzicii populare românești: Nicoleta Voica, Maria Loga, Ciprian Roman, Dumitru Teleagă, Nicu Novac, Adrian Stanca, Cornelia Lupulescu, Doriana Talpeș, Felicia Stoian, Ciprian Pop și alții.

Zilele orașului Bocșa continuă, cea din urmă zi fiind dedicată volumelor muzicologului Constantin-Tufan Stan și, în special, cărții „Ioan Vidu. Doinitorul Marii Uniri”, dar și muzicii pop dance, precum și tradiționalului foc de artificii.

Data: 23 iulie 2017 • Vizualizări: 1080