Ziua consilierii şi orientării şcolare din judeţul Caraş-Severin

Ziua consilierii şi orientării şcolare din judeţul Caraş-Severin
Vineri, 1 iunie, Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a prezentat oferta educaţională specifică seminariilor teologice vocaţionale
Autor: Serviciul Cultural
Vineri, 1 iunie, Muzeul Judeţean şi de Etnografie al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, la orele dimineţii, a facilitat amenajarea în incinta instituţiei, a standurilor educaţionale pentru învăţământul preuniversitar din municipiile Caransebeş şi Oţelul Roşu. Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în calitate de beneficiar al proiectului finanţat prin POSDRU, ID 640001 „Consiliere şi orientare pentru o viitoare angajare”, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi pe o perioadă de 36 de luni, 1 octombrie 2012 – 1 octombrie 2013, a propus astfel tuturor liceelor din judeţul nostru să-şi promoveze activitatea şcolară specifică într-un cadru profesional şi credibil viitorilor liceeni, elevi de clasele a VII-a şi a VIII-a, care au vizitat standurile educaţionale, primind pliante şi informaţii utile în alegerea viitorului liceu.

Seminarul Teologic Ortodox Episcop Ioan Popasu din Caransebeş, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a prezentat oferta educaţională specifică seminariilor teologice vocaţionale.

Astfel, la baza didactico-materială instituţia de învăţământ teologic dispune de: săli noi de clasă, cazare în cămin propriu (în limita locurilor disponibile), servirea mesei la cantina şcolii, susţinere financiară din partea Episcopiei pentru elevii cu probleme sociale, bibliotecă (însumând peste 30 000 de volume), biserică pentru oficierea slujbelor religioase, cabinet de informatică şi sală de lectură cu acces la internet.

La specificul şcolar tehnic întâlnim următoarele propune: îmbinarea armonioasă între studiul disciplinelor laice si a celor de specialitate, un program religios zilnic, inclusiv duminici si sărbători, asistenţă religioasă din partea preoţilor duhovnici ai şcolii, uniformă şcolară distinctivă, activităţi de practică liturgică,omiletică si catehetică,desfăşurate în şcoală şi în cadrul unor parohii, ansamblu şcolar, excursii tematice şi de studiu, posibilitatea participării la concursuri şi activităţi specifice cu caracter internaţional şi consilierea elevilor, orientarea şi acordarea transferului către instituţii de învăţământ de alte profiluri, în cazul în care nu se poate confirma vocaţia lor pentru preoţie.

Competenţele la finalul perioadei de studii confirmate în urma examenului de atestare profesională sunt următoarele: cunoaşterea corectă şi fundamentarea biblică a învăţăturii de credinţă, aplicarea învăţăturii de credinţă în viaţa practică, practicarea şi oficierea corectă a cultului religios, capacitatea de a predica şi învăţa dogmele creştine, organizarea de activități filantropice.

Seminarul Teologic Ortodox„ Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş a fost reprezentat de pr. prof. Bănăduc Pătruţ, însoţit de elevi seminarişti, oferind celor interesaţi informaţii şi sfaturi utile în alegerea unui liceu vocaţional de profil teologic.

Data: 1 iunie 2012 • Vizualizări: 670