Ziua Culturii Naţionale la Câlnic

Ziua Culturii Naţionale la Câlnic
Duminică, 15 ianuarie 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a desfăşurat în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Câlnic, cea de-a doua ediţie a Zilei Culturii Naţionale
Autor: Pr. Valentin Popovici
Manifestarea a cuprins un recital de poezie eminesciană susţinut de elevii de la Şcoala Catehetică precum şi o expoziţie de carte şi de artă fotografică dedicată marelui poet naţional Mihai Eminescu. Printre invitaţii s-au regăsit cunoscutul filolog, lingvist şi scriitor Vasile C. Ioniţă precum şi scriitorul Anton Georgescu. În cuvântul său scriitorul Vasile C. Ioniţă a spus: „Pe cât de zbuciumată i-a fost viaţa, a avut parte de o posteritate, pe de o parte grandioasă, mai cu seamă exegeza operei sale, pe de altă parte, mulţimea de cărţi care care s-au scris despre Mihai Eminescu – omul.

Din discursul scriitorului Anton Georgescu am reţinut: „Poate n-ar mai fi nevoie de discursuri despre Eminescu, iar ce avem de constatat după un an, este că declararea Zilei Naţionale a Culturii la 15 ianuarie este o măsură binevenită. Acest lucru ne priveşte pe toţi, chiar fără să ne dăm seama, căci fiecare purtăm ceva din amprenta, din cele ce artistul şi cetăţeanul Mihai Eminescu le-a lăsat celor de după el. Opera poetică este partea cea mai vizibilă, cumva ca vârful aisbergului, iar la fel de importante au fost şi publicistica sa, dar şi implicarea sa cetăţenească şi profesională, cum am zice astăzi. A fost o conştinţă exemplară, cu prestaţie temeinică în diverse domenii. Deschizând din când în când câte o carte a sa, chiar la întâmplare, pentru a-i citi o strofă sau mai multe pagini, ne va ajuta să reaşezăm în ordine idei, sentimente, atitudini. Ne ajută să ne formăm sau să ne reconfigurăm, căci este pe deplin autentic şi azi, după un veac şi jumătate. E bine să avem o zi oficială a culturii, iar aceasta să fie chiar de ziua naşterii marelui nostru poet”.

În încheiere părintele paroh Sorin – Valentin Popovici a mulţumit invitaţiilor prezenţi adăugând că „dacă marile personalităţi ale culturii româneşti s-au exprimat întotdeauna elogios şi onest faţă de opera lui Mihai Eminescu respectarea adevărurilor exprimate astăzi de noi aici înseamnă pentru toţi demnitate, progres şi dăinuire a memoriei marelui poet naţional şi universal”. Expoziţia din lăcaşul de cult a rămas deschisă pe întreaga durată a zilei remarcând interesului pentru cultură şi lectură a cetăţenilor din Câlnic printr-un act de calitate bine organizat.

Data: 16 ianuarie 2012 • Vizualizări: 838