Ziua Culturii Naţionale sărbătorită în Judeţul Caraş-Severin

Ziua Culturii Naţionale sărbătorită în Judeţul Caraş-Severin
În acest an, pentru a treia oară, România a sărbătorit la 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, zi care a coincis şi cu comemorarea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere s-au împlint 163 de ani
Autor: Serviciul Prezidial
În cele trei oraşe importante ale judeţului Caraş-Severin: Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa, au fost organizate manifestări culturale dedicate acestei zile importante. Astfel, în Reşiţa, la librăria „Semn de carte”, a avut loc prezentarea colecţiei „Eminescu” a editurii TIM din localitate, precum şi lansarea celui de-al XIII-lea volum intitulat „Mihai Eminescu în fondurile Bibliotecii orăşeneşti din Bocşa”, semnat de Gabriela Şerban. Manifestarea a fost organizată cu prilejul Zilei culturii româneşti, a celor 130 de ani de la apariţia poemului „Luceafărul” şi celor 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Evenimentul a fost coordonat de Direcţia pentru cultură şi patrimoniu national Caraş-Severin, Biblioteca judeţeană „Paul Iorgovici” din Reşiţa, Biblioteca orăşenească Bocşa, precum şi Librăria „Semn de carte” din Reşiţa.

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată în municipiul Caransebeş şi de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, prin realizarea unei manifestări culturale de la care nu a lipsit muzica şi poezia. Directorul instituţiei, Adrian Ardeţ, a pregătit un film documentar despre activitatea culturală a poetului Mihai Eminescu, în regia lui Octavian Minar, apoi a fost prezentată „Scrisoarea III” care a fost recitată de către Florian Pitiş. De asemenea, Cristina Moisă şi Patricia Stoichescu au rostit poezii din opera marelui poet naţional.

La Oraviţa au avut loc două manifestări dedicate acetei zile importante din viaţa culturală a poporului român. În faţa bustului marelui poet, a fost oficiată o slujbă de Te-Deum, de către părintele Ion Găvădină. Apoi a urmat, la Casa de Cultură din localitate, concertul cvartetului Operei Române din Timişoara, un recital de poezie, precum şi un recital muzical al unor elevi din Reşiţa şi Oraviţa. În acest interval a fost organizată şi o lansare de carte, cu recital de poezie din Eminescu, la Liceul „General Dragalina” din localitate, Ionel Bota, directorul Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”, a fost coordonatorul manifestării culturale.

Data: 16 ianuarie 2013 • Vizualizări: 618