„Ziua latinității” sărbătorită la Oravița

„Ziua latinității” sărbătorită la Oravița
Miercuri, 15 mai, Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Oravița a găzduit un spectacolul literar privind evoluția limbii române în spațiul „Carpato-Danubiano-Pontic”
Autor: Pr. Guiman Iulius Ionuț
Miercuri, 15 mai, Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Oravița a găzduit un spectacol literar dedicat evoluției limbii române în spațiul „Carpato-Danubiano-Pontic”. Manifestarea culturală a fost organizată de Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița, împreună cu elevii de la Liceul Teoretic „General Dragalina” din localitate.

Copiii îndrumați de profesorii de Limba Română ai Liceului Teoretic „General Dragalina”, au făcut cunoscut participanților că procesul de dezvoltare al limbii române a fost unul îndelungat, început cu aproape 200 de ani înainte de cucerirea Daciei de către romani, unde geto – dacii au deprins încetul cu încetul învățarea limbii latine populare.

Pe lângă evocările privind evoluția limbii române copiii au rostit și poezii în grai bănățean, descoperind creațiile populare ca pe niște comori cu simțiri dureroase, de idei înalte și de datini strămoșești.

„Astfel de evenimente sunt organizate de către Biserică şi Şcoală deoarece dintotdeauna, au fost împreună ca două instituţii ce sunt legate ontologic. În Biserică primim educaţia spirituală, formarea duhovnicească, iar în Şcoală primim formarea intelectuală şi informaţiile necesare pentru a parcurge drumul acestei vieţi în iubirea faţă de Dumnezeu şi în iubirea faţă de aproapele”, a subliniat părintele Guiman Iulius Ionuț.

Data: 16 mai 2014 • Vizualizări: 887