Ziua Națională a Culturii marcată la Caransebeș

Ziua Națională a Culturii marcată la Caransebeș

Album foto
Sala festivă „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit vineri, 15 ianuarie, spectacolul intitulat „Eminescu pentru noi”
Autor: Serviciul Prezidial
Sala festivă „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit vineri, 15 ianuarie, spectacolul intitulat „Eminescu pentru noi”. Evenimentul cultural organizat la 166 de ani de la nașterea poetului culturii române a fost coordonat de părintele profesor Pătruț Bănăduc, care a adus în fața publicului prezent elevi de la mai multe instituții de învățământ din Caransebeș pentru a prezentarea un recital poetic şi melodios a câtorva poeme profunde din operele eminesciene.

La spectacolul de muzică și poezie a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care în final a rostit un cuvânt de binecuvântare, subliniind legătura poetului Mihai Eminescu cu Episcopia Caransebeșului. „Această Eparhie a fost păstorită aproape 10 ani de Miron Cristea, cel care a devenit ulterior mitropolit primat și primul patriarh al României și care în 1895 a susținut la Budapesta o strălucită teză de doctorat despre viața și opera poetului Mihai Eminescu. Știm de asemenea că Eminescu a poposit și la Oravița în cel mai vechi teatru din România. Așadar și la Caransebeș ziua de naștere a lui Eminescu a fost punctată prin aceste manifestări cultural-spirituale, care ne ajută să privim cu nădejde spre viitor și să încercăm să cultivăm pe mai departe poezia și mesajul eminescian tinerelor generații. Este foarte important ca tinerii noștrii să cunoască opera lui Eminescu și să mediteze îndelung la mesajul pe care a vrut să-l transmită nu numai generației sale, ci tuturor generațiilor acest mare om de cultură, poet, filosof, dar și om de credință, care a iubit adevărul ultim”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Centrul Eparhial din Caransebeș s-a bucurat de un public numeros care a gustat din interpretările de poem şi melos ale tinerilor artişti, pe care „poetul nepereche“ le-a lăsat ca un tezaur pentru cultura românească.

„La Ziua Naţională a Culturii Române, Biserica are un cuvânt important de spus. Aceasta pentru că naţiunea noastră s-a aşezat în rosturile ei fireşti, istorice, culturale şi sociale urmând învăţăturile credinţei ortodoxe. Îndemnaţi de aceste considerente, în organizarea spectacolului intitulat Eminescu pentru noi, Centrul eparhial de la Caransebeș, a dorit să puncteze faptul că, mai ales în teritoriile intra carpatice, intrate sub administrație românească abia după 1918, Biserica a fost purtătoarea stindardului culturii române. La manifestările Bisericii s-au citit pentru prima dată marile capodopere literare româneşti ale lui Mihai Eminescu, poetul nepereche, ale lui Ion Creangă, Arghezi sau Goga. Elevii care au prezentat evocări istorice, poezii, fragmente de proză şi care au cântat atât de frumos din creaţiile liricii eminesciene, au demonstrat că în zilele noastre, chiar dacă unii luptă împotriva principiilor naţiunii sau a perceptelor Bisericii, generaţiile tinere ştiu să se uite în trecut şi să culeagă adevărul: Biserica a păstrat cu sfinţenie nu numai sufletul românesc, ci şi cultura sa”, a arătat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Manifestarea cultural-artistică a fost organizată în colaborare cu Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, Liceul Tehnologic „Decebal” și Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș.


Data: 16 ianuarie 2016 • Vizualizări: 679