Ziua Naţională a României sărbătorită în Episcopia Caransebeşului

Ziua Naţională a României sărbătorită în Episcopia Caransebeşului
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în mod deosebit în Episcopia Caransebeşului
Autor: Pr. Remus Căta, Darius Herea
La Caransebeş manifestările au debutat cu săvârşirea slujbei de Te-Deum, oficiată de către un ales sobor de preoţi şi diaconi condus de pr. arhimandrit Constantin Timiş vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeşului în faţa crucii monument din centrul civic, ridicată de înaintaşi în anul 1810, în memoria eroilor bănăţeni din toate timpurile.

După oficierea serviciului religios, au fost prezentate alocuţiuni şi mesaje din partea Bisericii şi a celorlalte autorităţi de Stat, care au îndemnat pe români la conştiinţă românească şi responsabilitate creştină. În continuare, au defilat pentru prima dată pe sub noul arc, care poate defini şi unitatea spirituală a creştinilor, garda de onoare a unităţii militare din Caransebeş, precum şi un grup de soldaţi, care au fost înveşmântaţi în costume militare din perioada primului război mondial.

Ziua Naţionala a României, a fost marcată şi la Moldova Nouă prin slujba de Te-Deum şi pomenirea eroilor români, cu începere de la ora 11,00 în faţa monumentului eroilor din Parcul Central aflat în vecinătatea Primăriei. Slujba a fost oficiată de preoţii celor două parohii din Moldova Nouă, în frunte cu P.On. Părinte Protopop Bogoliub Martinovici. La eveniment au participat oficialităţi locale, judeţene şi centrale, conducătorii şi membrii celorlalte instituţii din oraş, dascăli şi copii de la Liceul Tehnologic “Clisura Dunării” . La sfârşitul Te-Deumului, părintele protopop a punctat în cuvântul de învăţătură, însemnătatea acestei zile în viaţa noastră a fiecărui român.

Ca în fiecare an, au urmat intervenţiile celorlalte oficialităţi în frunte cu domnul primar ing. Matei Lupu şi profesorul de istorie Nistoran Andrei care au developat parcă, momentul Unirii de la 1 Decembrie 1918 prin implicarea la nivel local a preoţilor de atunci: Vasile Sporea şi Constantin Băleanu care au ţinut un discurs impresionant. Au urmat apoi depunerile de coroane la monumentul eroilor şi un spectacol cultural la cantina din centrul oraşului.

Data: 2 decembrie 2012 • Vizualizări: 926