Ziua Naţională a României sărbătorită la Moldova Nouă, Câlnic și Agadici

Ziua Naţională a României sărbătorită la Moldova Nouă, Câlnic și Agadici
Ziua Națională a României a fost sărbătorită solemn în mai multe localități din Banatul de munte
Autor: Pr. Ion Nedelcu, Pr. Valentin Popovici și Pr. Nichy Gheorghe
La Moldova Nouă manifestările au debutat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum oficiată de către părintele protopop Bogoliub Martinovici și părintele Iova Megheleș în fața monumentului eroilor din Parcul Central aflat în vecinătatea primăriei, iar la final a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor români. La eveniment au participat oficialități locale și membrii celorlalte instituții din oraș, dascălii și copiii de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării”.

La finalul slujbei părintele protopop a punctat în cuvântul de învățătură, însemnătatea acestei zile în viața noastră a fiecarui român. Ca în fiecare an, au urmat intervențiile celorlalte oficialități în frunte cu domnul primar ing. Matei Lupu. În încheiere au fost depuse coroane la monumentul eroilor și a urmat o agapă care a avut loc la cantina din centrul orașului.

Ziua Naţională a constituit un prilej de sărbătoare şi pentru credincioşii parohiei Câlnic. La realizarea dezideratului României Mari şi-au adus contribuţia şi delegaţi din această importantă localitate a Banatului de Munte de pe Valea Bârzavei. În amintirea acestui moment a fost organizată o expoziţie cu prezentarea celor mai importante momente ale trecutului istoric. Au fost elogiaţi delegaţii de la Marea Unire de la Alba Iulia: pr. Iosif şi Petru Ieremia, pr. jr. dr. Moise Ienciu (viitor director general la Ministerul Cultelor) şi Tulbure Dudă (viitor senator în guvernele interbelice). Tinerii din grupul coral au susţinut atmosfera prin cântece şi poezii patriotice. Atmosfera de sărbătoarea ne-a întărit convingerea că Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. La mulţi ani România!

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu mare solemnitate în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” a parohiei Agadici, protopopiatul Reşiţa. După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită slujba de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de luptă atât în primul și al doilea război mondial.

Părintele paroh Nichy Gheorghe a evidenţiat că acest moment este un act de dragoste creştineacă supremă, deoarece prin pomenirea în rugăciuniele noatre îi cinstim aşa cum se cuvine pe acei oameni care au plătit cu sânge şi chiar cu propia lor viaţă pentru apărare hotarelor patriei noastre si de asemenea întregirea neamului românesc. Acest moment a fost foarte emoţionant pentru credincioşii participanţi deoarece o parte dintre ei sunt descendeţi a celor pomeniţi.

Data: 2 decembrie 2013 • Vizualizări: 1179