Părintele Episcop Lucian a slujit în Parohia Răchitova

4 December 2018 Off By Herea Darius
Părintele Episcop Lucian a slujit în Parohia Răchitova

În Parohia Răchitova din Protopopiatul Moldova Nouă a fost astăzi zi de sărbătoare, toată comunitatea trăind momente de bucurie duhovnicească, întrucât Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în localitatea unde credincioșii împreună cu părintele paroh au lucrat mult în ultima perioadă la casa parohială. Ziua a început cu săvârșirea Sfântei Liturghii în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” de către Părintele Episcop alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat un număr mare de credincioși.

În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Ioan Roșca ce va fi numit preot pe seama Parohiei Vrăniuț. În continuare a sfințit și casa parohială ce a fost amenajată și înfrumusețată. „Îl felicităm pe părintele paroh și pe toți ctitorii și binefăcătorii bisericii din Răchitova, dar și pe toți ctitorii casei parohiale din această parohie. De asemenea, îi felicităm la sfârșitul anului omagial închinat unității de credință și de neam, care deja anticipă și sosirea anului 2019, anul satului românesc, pe toți cei care locuiesc în această localitate”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul a mai spus că doar dacă preoții locuiesc în parohiile pe care le păstoresc credincioșii din mediul rural vor avea o continuitate și o trăire autentică. „Credem și mărturisim că numai prin slujirea statornică a preoților noștri în toate satele vom avea continuitate în satul românesc, dacă preoții vor locui și vor sluji în parohiile încredințate spre păstorire. De aceea la centrul eparhial am luat această hotărâre ca fiecare parohie să aibă și casă parohială și unde nu sunt case să se construiască, iar acolo unde sunt case într-o stare de degradare avansată, acestea să se renoveze și să se înfrumusețeze la fel ca și aici la Răchitova”, a adăugat Părintele Episcop.

Pentru munca depusă la casa parohială și misiunea pe care o desfășoară Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit pe părintele paroh Mădălin Afilipoae sachelar, iar credincioșilor le-a oferit acte de cinstire. Biserica din Răchitova a fost zidită în anul 1783, în stil baroc, ea a fost pictată în 1884-1885 de Iosif Liuba.

http://https://www.youtube.com/watch?v=Nf8Awo_3dY8