02. Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă  Protopopiatul Moldova Nouă, Șematisme

02. Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă

,

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfânta Muceniță Varvara” Moldova Nouă 

categ. II urban; 1168 familii cu 3925 credincioşi

 

Adresa bisericii: 325500 Moldova Nouă, str. Eftimie Murgu, nr. 1
Adresa casei parohiale: –

 

Paroh: Pr. iconom stavrofor ION NEDELCU

N: 26.03.1984 – Moldova Nouă, jud. Caraş-Severin
Hirotonit în anul 2006.
Preot la Moldova Nouă din anul 2015.

Tel.: 0724994959;
Email: contact@parohiamoldovanoua.ro;
Web: www.parohiamoldovanoua.ro

 

 

Orașul Moldova Nouă, vechi centru minier, s-a dezvoltat continuu în epoca comunistă, dar mai ales începând cu anul 1963 când a început construirea cartierului de blocuri numit ”Orașul Nou”. Apogeul său a fost atins în anul 1989, când ajunsese  să fie construite aproximativ 56 de blocuri în cartierul vechi al orașului și 25 de blocuri în cartierul centru civic, iar populația ajunsese la 15.000 de locuitori. Era imperios necesară, construirea unei biserici în acest Oraș Nou căci Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Boșneag era la 4 km depărtare și de multe ori vremea nefavorabilă, mai ales iarna făcea imposibilă deplasarea enoriașilor la sfintele slujbe. Așa a încolțit în mintea edililor și a clerului din oraș ideea ridicării unui locaș de cult nou, care să ostoiască dorul de Dumnezeu al mirenilor din oraș. Astfel, s-a purces la proiectarea locașului de cult, lucru ce s-a concretizat în anul 1995 de către firma SC IPROTIM SRL din Timișoara și tot în acel an s-a pus și piatra de temelie a bisericii de către Preasfințitul Părinte Emilian Birdaș, Episcopul Caransebeșului.

După mai multe încercări, ba de ordin birocratic ba de ordin practic se încep săpăturile în anul 2000 când Primăria Moldova Nouă a alocat fondurile necesare, iar Primarul Lupu Matei a dispus începerea lucrărilor. În perioada 2000 – 2003 a fost turnată fundaţia din beton armat şi s-a turnat placa de la demisolul bisericii, cota +1 m care a devenit şi paraclis, unde timp de 15 ani s-au oficiat toate serviciile divine. Câtă vreme orașul s-a sprijinit pe mineritul local și locuitorii au avut niște venituri considerabile, lucrările au continuat până la cota +12,5 m. Subsolul a fost sfințit iar Biserica a primit ca hramuri ”Adormirea Maicii Domnului și Sf Mare Muceniță Varvara ocrotitoarea minerilor.

Odată cu începerea disponibilizărilor și cu declinul întreprinderii miniere, dar și cu scăderea populației, plecată în căutarea unui loc de muncă, lucrările au scăzut în intensitate ajungând ca în anul 2008 să se oprească din lipsa fondurilor. Timp de șase ani nu s-au mai făcut progrese la ridicarea bisericii, dar ideea construirii bisericii nu a fost abandonată.

În anul 2013 în urma unui pelerinaj pe Sfântul Munte Athos se naște în mintea a doi monahi, fii ai orașului Moldova Nouă, ideea aducerii unei icoane a Maicii Domnului care să renască viața duhovnicească, dar și să impulsioneze lucrările de construcție ale Bisericii. Acest fapt s-a împlinit și astfel prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și a Maicii Domnului, precum și prin implicarea unor credincioși evlavioși, biserica a fost înfrumusețată cu icoana Maicii Domnului Axion Estin copie a celei ce se află în biserica Protaton din Kareia, Sfântul Munte.  Pomenim numele celor doi monahii, ieroschimonahul  Chiril din mănăstirea Vatopedu (Sf. Munte ATHOS) și monahul Sofian de la schitul Sihla din județul Neamț.

După multe încercări și cu multe lipsuri financiare, sub păstorirea și coordonarea părintelui paroh Ion Nedelcu, cu implicarea familiei Crivacucea, a familiei Torma și a credincioșilor din oraș, lucrările se finalizează în anul Domnului 2019.

Biserica primește  hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și se sfințește la data de 15 August 2019 de către Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al românilor din Ungaria și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix alături de un mare sobor de preoți din întreaga Clisură a Dunării.

Arhitectura bisericii este în stil bizantin cu un plan treflat cu trei turle. Zidăria bisericii este din cărămidă, acoperișul este din tablă de cupru și țiglă tip solzi. Iconostasul este din lemn de stejar, executat manual.

Lista preoților slujitori:  Iova Megheleș (1995 – 2000), Dorin Nistoran (1995 – 1996), Marcel Mărculescu (1996 – 2012), Iulian Selaje (1996-2004), Remus Căta (2004-2006; 2012-2015), Laurențiu Panciu (2012-2015), Ionel Prisecaru (2015-2018) și actualul paroh Ion Nedelcu (2015 – prezent).