08. Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Marginea Lend – Reşiţa  Protopopiatul Reșița, Șematisme

08. Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Marginea Lend – Reşiţa

,

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Marginea Lend – Reşiţa – ridicată în anul 2004
categ. III urban; 252 familii cu 985 credincioşi

 


Adresa bisericii: 320011 Reşiţa, str. Sodol, nr. 14
Adresa casei parohiale:-
 

Paroh: Pr. iconom stavrofor MOISE LINU
N: 03.09.1962, Bucoşniţa, jud. Caraş-Severin
Hirotonit în anul 1989.
Preot la Reşiţa din anul 2006.
Tel.: 0724380009;
Email: moiselinu@yahoo.com

 

 

 

Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Marginea Lend Reşiţa este situată în partea de sud-est a localităţii (ieşirea spre munţi: Văliug, Gărâna, etc.), în Oraşul Vechi cuprinzând zonele: Driglovăţ, Stavila, Minda, Başovăţ, Lend sau Marginea Lend.

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Căminului pentru persoane vârstnice Marginea Lend din  Reşiţa, s-a zidit între anii 2000-2004. Ctitorii principali şi donatorii au fost: Simion Ioan Mocianu şi soţia Persida din Los Angeles, SUA, şi Petru Raicu din Germania. Au mai fost mulţi ostenitori şi binefăcători din Reşiţa şi cartierul Marginea-Lend. La intrare, în naos, în partea stânga se află portretele ctitorilor; o parte a istoriei bisericii se găseşte în textul pisaniei, situată la intrarea în biserică. S-a sfinţit în anul 2005, ziua de 21 august, de PS Laurenţiu Streza, Episcopul Caransebeşului, protopop al Reşiţei fiind P. On. Vasile Petrica, preot paroh Nicolae Haţegan. În 2006 s-a primit ca donaţie Tronul Născătoarei de Dumnezeu de la judecătorul Valentin Cipu, iar în 2007 s-a înzestrat biserica cu mochetă, covoare, veşminte preoţeşti, acoperăminte pentru Sfântul Altar. În 2008 s-a construit cu ajutorul credincioşilor veşmântarul, s-a donat masa Sfântului Altar din marmură de către familia dr. Ioan Roi. În 2009, 1 martie, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, a sfinţit biserica aşezând sfinte moaşte în masa nouă a sfântului altar. Clopotniţa, detaşată de biserică, este construită în anul 2004 de către enoriaşi, din stâlpi de fier şi învelită cu tablă. În 2014 s-a început construcţia casei parohiale.

Biserica, în formă de navă, cu turlă pe pronaos, cu lungimea de 17 m, lăţimea de 8 m, este construită din cărămidă, pe temelie de piatră, acoperită cu ţiglă (turla – cu tablă). Bolta sfintei biserici a fost pictată de Iulian Vitalis Cojocaru, altarul, iconostasul şi pereţii laterali din naos de Rita Aldea, iar pronaosul de Samfir Meilă.

Primul preot al parohiei Nicolae Ion Haţiegan (2000-2006), urmat de preot Moise Linu (2007-prezent). Ocazional, parohia  organizează pelerinaje la mănăstirile din ţară şi derulează proiecte sociale în parteneriat cu Episcopia şi cu instituţiile publice de pe raza judeţului. De asemenea, preotul paroh este prezent în mijlocul credincioşilor aflaţi la căminul pentru persoane vârstnice, ajutând duhovniceşte şi material după posibilităţi.