16. Schitul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” Nicolinț  Mănăstiri

16. Schitul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” Nicolinț

Hram: „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” (26 octombrie)
Adresa: com. Nicolinţ, jud.Caraş-Severin, cod 327082
Numărul de vieţuitori: 10 (viaţă de obşte)
Acces rutier: DJ Oraviţa – Moldova Nouă
Fără posibilităţi de cazare
Stareţă: Monahia Tomaida Chirilă
Telefon: 0722656015
Email: nera.sf.dimitrie@gmail.com
Preot slujitor: Ieromonah Celestin Chirilă

Schitul Nicolinț a fost amenajat pe locul unui fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003, la iniţiativa părintelui protopop al Oraviţei, Ion Văran. Clădirile schitului și terenul împrejmuitor au fost donate Episcopiei Caransebeşului de către Ministerul de Interne.

Așezământul monahal a fost pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, mare apărător întru primejdii și făcător de minuni, cu puterea rugăciunilor sale, pentru cei ce îl cheamă în ajutor.

În interiorul clădirii s-a amenajat un paraclis pentru rugăciune, astfel că în scurtă vreme, Schitul Nicolinţ a devenit un loc binecuvântat pentru întărirea duhovnicească a credincioșilor din localitate.

O amplă reînviere a schitului se datorează părintelui Ilie Pentoiu, venit din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, care a dat prin osteneala sa un elan de promovare a vieţii monastice şi în zona protopopiatului Oraviţa.

Cu sprijinul Centrului Eparhial, dar şi prin osârdia părintelui stareţ, la schit s-au făcut lucrări de amenajare interioară a paraclisului: împodobirea sfântului locaș cu obiectele de cult necesare, un iconostas din lemn sculptat şi pictura pereților.

La data de 30 octombrie 2009 s-a săvârșit slujba de târnosire a paraclisului schitului de către Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Lucian, iar în 24 septembrie 2010 s-a sfinţit pictura. Pentru vredniciile sale arătate/dovedite în grija administrativă și duhovnicească a schitului, părintele stareţ a fost hirotesit protosinghel.

În anii ce au urmat, au fost amenajate camerele (chiliile) schitului în vederea desfășurării de activităţi cu tinerii, tabere de vară şi acţiuni cu caracter social.

Începând cu luna octombrie a anului 2015, prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Schitul Sf. Mare Mc. Dimitrie, Nicolinț, a devenit schit de maici, fiind încredințat câtorva monahii și surioare provenind din obștea Mănăstirii Nera, care și-au asumat lucrarea unei înnoiri duhovnicești a asezământului monahal, urmărind atât creșterea duhovnicească a fiecărui membru al obștii nou închegate, cât și slujirea pastoral-misionară a credincioșilor, venind în întâmpinarea nevoilor liturgice și catehetice ale comunității locale, încercând să insufle tuturor dragostea pentru cele sfinte.

Obștea maicilor numără în prezent 11 viețuitoare. În decursul ultimilor ani s-au efectuat lucrări de reamenajare a clădirilor schitului: paraclis, chilii, arhondaric, un atelier pentru lucrul de mână al măicuțelor (sculptură în lemn, broderie, croitorie).

Schitul Nicolinț este o mică oază duhovnicească pentru toți cei care caută apropierea de Domnul și de Sfinții Lui, și acoperământul rugăciunilor Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorând mir de tămăduiri pentru feluritele neputințe omenești.