16. Parohia Anina – Celnic cu filia Brădet  Protopopiatul Reșița, Șematisme

16. Parohia Anina – Celnic cu filia Brădet

,

Biserica „Naşterea Maicii Domnului”  și „Nașterea Maicii Domnului” Anina – ridicată în anul 2011

categ. II rural B; 98 familii cu 316 credincioşi; (parohie); 21 familii cu 60 credincioși (filie)

 

Adresa bisericii: 325100 Anina, cartier Celnic Nord, f.n.
Adresa casei parohiale: –

 

Paroh: Pr. iconom-stavrofor CĂTĂLIN LĂUDAT
Tel.: 0762929206;
Email: katalinus_katty@yahoo.com


 

 

 

 

 

Parohia „Anina Celnic cu filia Brădet”  este situată în oraşul Anina, cartier Celnic-nord şi cuprinde cartierul Celnic-nord şi coloniile Oraşul Nou şi Brădet.

Biserica de lemn din cartierul Celnic Nord, cu hramul Naşterea Maicii Domnului a fost ridicată între anii 2010-2011, prin contribuţia credincioşilor şi cu sprijinul Primăriei oraşului Anina şi al Consiliului Local, de către firma S.C.Mar Construct XXI S.R.L. În ziua de 18.04.2011, în curtea bisericii a fost ridicată clopotniţa cu cele două clopote noi, cel mare având 65 kg, iar cel mic 55 kg. Clopotele au fost confecţionate de către Vasile Fitigau, reprezentant al firmei S.C Gutinmet.S.R.L din Baia Mare. În prima duminică după Înălţarea Sfintei Cruci (18.09.2011), Preasfinţitul Părinte Lucian a târnosit biserica de lemn din Celnic. În urma şedinţei Consiliului Eparhial de la Caransebeş, din 21 octombrie 2014, s-a constituit Parohia misionară Anina Celnic cu filia Brădet, aceasta fiind a treia parohie ortodoxă a oraşului Anina începând cu data de 1 noiembrie 2014.

Filia Brădet

Capela filiei Brădet a fost amenajată în anul 2001 de către preotul Şuveţi Gheorghe împreună cu credincioşii din această colonie. Această capelă se află într-un spaţiu pus la dispoziţie de către Primăria Oraşului Anina.

Biserica este construită pe temelie de piatră, materialul de construcţie folosit fiind lemnul, iar acoperişul realizat din şindrilă bituminoasă.

Locaşul de cult are iconostasul confecţionat din lemn, pictura fiind executată de către soții Matei şi Maria Cornelia Schinteie (fii ai oraşului nostru).

Parohul bisericii cu hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Alin Muntean a ctitorit şi slujit aici până în anul 2014. În data de 05 aprilie 2014, tânărul teolog Negoiță Marius, a fost hirotonit preot de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului. În data de 04 mai 2014 a fost instalat preot slujitor pentru filiile Celnic şi Brădet din Anina, de către părintele Petru Berbentia, protopopul Reşiţei.