18. Schitul „Înălțarea Domnului” Reșița  Mănăstiri

18. Schitul „Înălțarea Domnului” Reșița

Hram: „Înălţarea Domnului”
Adresa: Municipiul Reşiţa, Dealul Mănăstirii, Nr.35, Judeţul Caraş-Severin, cod 320000
Numărul de vieţuitori: 2 (viaţă de obşte)
Acces rutier: Municipiul Reşiţa, Calea Timişoarei – Dealul Mănăstirii
Posibilităţi de cazare: în  curs de amenajare
Stareţ: Protosinghel Daniil Cozmaniuc
Telefon: 0744634999
Email: ieromdaniil@yahoo.com

Bunul Dumnezeu a rânduit ca şi în acest colţ de ţară, într-o zonă montană frumoasă din Banat să fie înălţat un schit, cu hramul „Înălțării Domnului” (Ziua Eroilor), în cinstea dublei sărbători, într-un loc ales anume parcă: Dealul Arșilor,  Acest Munte al Măslinilor din preajma Reşiţei a fost rânduit a fi un loc de înălţare spre cer, scară pe calea mânturii pentru mulţi dintre cei aproape 90.000 localnici şi totodată vatră de aducere aminte de jertfa eroilor şi a martirilor neamului românesc din aceast ţinut, ARŞI pentru credinţa strămoşească, pentru adevăr şi dreptate.

Construcţia Schitului „Înălțarea Domnului” Reşiţa a început în toamna anului 2004 pe terenul donat de o familie de credincioşi din Reşiţa, de către pr. stareţ Protos. Daniil COZMANIUC ajutat de un preot misionar Pr. Simion din Reşiţa şi un grup de credincioşi. Sfinţirea locului viitoarei Biserici Mari a Complexului monahal a avut loc în data de 15 septembrie 2004, Sf Liturghie fiind oficiată de PS Dr. Laurenţiu Streza – Episcopul Caransebeşului la aceea dată, împreună cu un sobor de 12 preoţi. La eveniment au participat numeroşi credincioşi din Reşiţa şi din împrejurimi.

Primul mare praznic al Schitului, serbat la praznicul „Înălțării Domnului” din 6 iunie 2005 a însemnat multă bucurie şi înălţare spirituală pentru toţi cei prezenţi: PS Dr. Laurenţiu Streza, un sobor de 15 preoţi, numeroşi călugări, călugăriţe şi cca. 500 credincioşi.

Toate jertfele curate au fost încununate de bucuria momentului turnării fundaţiei Corpului de chilii, în care se află Paraclisul de iarnă, care a fost inaugurat cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului din anul 2007. Paraclisul de iarnă a primit sfintele moaşte în Sfântul jertfelnic în anul 2009, fiind târnosit de către PS Episcop al Caransebeşului Lucian Mic.

În duminica de după praznicul „Înălțării Domnului” 17 mai 2010, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a sfințit iconostasul Paraclisului de iarnă al Schitului. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată în mijlocul unui sobor de preoți și diaconi, precum și în prezența unui număr impresionant de credincioși. Iconostasul sculptat în paltin și împodobit cu sculptură bizantină a reîntregit frumusețea arhitecturală a Schitului.

Sărbătoarea „Intrării în Biserică a Maicii Domnului” din 21 noiembrie 2014 a consituit prilej de mare bucurie în viața Mănăstirii, prin Intrarea în Biserică a Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului „TRIHIRUSA” adusă din Muntele Athos-Grecia de la Mănăstirea Vatoped, fiind pictată de către părinţii români de aici special pentru Aşeyământul monahal din Reşiţa. Icoana Maicii Domnului TrihIrusa „Cea cu trei mâini” este o copie a Icoanei Trihirusa, de la Mănăstirea Hilandaru din Sfântul Munte Athos, a cărei Stareţă şi ocrotitoare este. Praznicul lcoanei Maicii Domnului Trihirusa din Reşiţa se serbează în data de 28 iunie.

Alte momente importante ale construcției Aşezământului Monahal “Înălţarea Domnului” din Reșița sunt:

– Construcţia Paraclisului de vară, finalizat în proporţie de 90 %;
– Construcţia drumului de acces în lungime de cca. 1 km;
– Turnarea şi amplasarea clopotului mare al Bisericii;
– Finalizarea documentației tehnice pentru proiectul Bisericii Mari, cu o suprafață de cca. 130 mp;

Însă în spatele tuturor acestor momente se află multă rugăciune, mult suflet pus atât de obștea Mănăstirii, cât și toți ctitorii și binefactorii ei. Cel mai important obiectiv de viitor al Mănăstirii „Înălţarea Domnului” din Reșița este construcția Bisericii Mari cu hramul Înălţarea Domnului, la a cărei înălţare rugăm pe toţi credincioşii să ne sprijine şi să contribuie după putință.