25. Schitul „Sfinții Apostoli” Stăncilova

Hram: „Soborul Sfinților Apostoli” (30 iunie)
Adresa: Stăncilova, nr. 124, comuna Șopotu Nou, jud. Caraș-Severin, cod 327377
Numărul de vieţuitori: 2 (viaţă de obşte)
Acces rutier: DN 57 B Oravița – Bozovici, apoi DJ 571B Bozovici-Stăncilova (drum asfaltat)
Fără posibilităţi de cazare
Duhovnic: Protosinghel Atanasie Alboni
Telefon: 0724901566
Stareță: Monahia Casiana Olasz
Telefon: 0738149391
Email: schitulstancilova@gmail.com

În anul 2009 la inițiativa credincioșilor din filia Stăncilova, comuna Șopotu Nou, împreună cu părintele paroh Samuel Cornel Șendroni și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aprobat în Permanența Consiliului Eparhial, construirea unei noi biserici care să deservească credincioșii din filie. Pământul pe care a fost ridicată biserica a fost donat de domnul Perciu Dănilă.

Astfel, în data de 19 iunie 2009 s-a pus piatra de temelie a bisericii din Filia Stăncilova, comuna Sopotul Nou, cu hramurile Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Evanghelist Luca, iar în data de 18 octombrie 2015 a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian înconjurat de un numeros sobor de preoți si diaconi. La construcția bisericii s-au implicat credincioșii din localitate în frunte cu domnul primar Baba Păun preot paroh fiind părintele Samuel Cornel Șendroni.

În anul 2023 la data de 1 iulie, s-a aprobat înființarea schitului Sfinții Apostoli pe lângă biserica din fila Stancilova , fiind numit schit misionar de maici. În prezent se lucrează la ridicarea corpului de chilii, care cuprinde un paraclis de iarnă, o trapeză, biroul si chiliile aferente. De asemenea , la ridicarea corpului de chilii se implică atât obștea schitului, domnul primar Baba Păun împreună cu membrii consiliului primăriei cât și credincioșii din Stăncilova și Șopotu Nou.

Cu ajutorul lui Dumnezeu în data de 5 Februarie 2024 a fost adusă o copie a icoanei Maicii Domnului ,,Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț, ca să fie veghetoare asupra credincioșilor din comuna Șopotu Nou și satele învecinate. De asemenea au fost aduse și o părticică din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel . Slujbele se împlinesc după rânduiala vieții monahale. Pe lângă construcția corpului de chilii si slujbele de la biserică, obștea schitului se implică în activități social-filantropice și cu tinerii din comuna Șopotu Nou.