Adresa casei parohiale: 327427 Izgar nr. 44A, comuna Vermeş
Parohia este situată în comuna Vermeș. Primele date despre localitate apar în anul 1389 când avea denumirea Isgara și era în proprietatea nobilului Heem. După moartea lui Heem între moștenitori s-au iscat neînțelegeri care au dus la un lung proces ce a ajuns până la Curte. Acest for judecătoresc a dat sentința: din cei 16 iobagi și 4 moșii, câte avea Isgara, Margareta fiica lui Heem primește 4 iobagi și o moșie dinspre Iersig, fiul Blașiu primește pe cnezul Rados (Radu) și 2 iobagi, precum și o moșie, iar fiul Ştefan primește pe iobagii George, Dionisie, Musa, Milita, Bogdan, Radul și pe văduva lui Stoian. Șematismul greco-neuniților de la Buda din 1843 arată Izgarul – parohie înființată în 1761, cu matricolele născuților și căsătoriților de la 1779, al răposaților de la 1789 -, având preot pe Trăilă Jurjulovici (Jurj), administrator parohial pe Ioan Popovici, învățător pe Iosif Cioba. În 1848 în Izgar erau doi preoți: Ioţa şi Trăilă (probabil, Jurj). În urma neînțelegerilor pentru stolele parohiei, Trăilă în 1856 trece cu o bună parte din credincioși la unire.
În anul 2011 s-a târnosit biserica de către PS Episcop Lucian al Caransebeșului. În 2008 s-au schimbat ferestrele și ușile şi s-a zugrăvit în interior. În 2014 s-a schimbat vechiul iconostas, fiind într-o stare avansată de degradare, cu unul nou din lemn de tei sculptat. Casa parohială este construită din bolţari şi cărămidă şi acoperită cu ţiglă.
Una din bisericile vechi s-a ridicat în anul 1805. Biserica actuală, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în 1873 din piatră și cărămidă, cu tavan drept din lemn; pardoseala e din ciment, iconostasul de lemn, acoperișul din tablă, turnul din cărămidă și acoperit cu tablă galvanizată. Biserica are dimensiunile: 22,50 x 7,60 x 7,80 m.
Biserica nu are pictură, exceptând iconostasul.