55. Parohia Sălbăgelu Nou

,

Biserica „Înălţarea Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae” (stil vechi) – ridicată în anul 2017.
categ. III rural B; 17 familii cu 64 credincioşi


Adresa capelei: 327325 Sălbăgelu Nou, nr. 7,com. Sacu
Adresa casei parohiale: –

 

Paroh: Pr. iconom IOAN-ALIN BONA

N: 02.06.1979 — Oravița, jud. Caraș-Severin

Hirotonit în anul 2000.

Paroh la Sălbăgelu Nou din anul 2020.

Tel.: 0732085834

Email: bona.ioan80@gmail.com

 

 

Parohia este situată în satul Sălbăgelu Nou, comuna Sacu, județul Caraș-Severin. Sălbăgelul Nou a fost înfiinţat în anul 1896, de către Banca Populară din Arad, pe fosta moşie a baronilor Brukenthal de la Sălbăgel. Noua colonie a fost ridicată la 2 km distanţă de satul Sălbăgel, o localitate mult mai veche. Astăzi localitatea vecină se află dincolo de limita administrativă, în judeţul Timiş. Primii locuitori au fost colonişti germani, iar satul a fost unul german în mare parte din istoria lui, până după 1989, când mare parte dintre germani au părăsit satul. În anii 1970, în zonă au început să se aşeze ucraineni din nordul Maramureşului sau Bucovina. În decurs de câteva decenii au devenit principala comunitate etnică. Când a fost înfiinţat, a primit numele maghiar Gyulatelep iar germanii i-au spus Eichenthal. După unirea Banatului cu România, a primit numele de astăzi. În perioada interbelică avea aproape 500 de locuitori, majoritatea germani. Astăzi Sălbăgelu Nou este locuit în întregime de ucraineni.

Fiind un sat mic cu credincioși ucraineni veniti din zona Maramureșului, în sat nu a existat o biserică; astfel, până în anul 2012 parohia a funcţionat ca filie la parohia Sacu. În sat nu a existat o capelă, astfel slujbele divine se oficiau în casa familiei Rosuș Mihai din Sălbăgel. Începând cu  2010, preotul Albai Trandafir, pe atunci preot misionar al Protopopiatului Caransebeş, a primit misiunea de a sluji în această filie. Nefiind un loc potrivit pentru oficierea slujbelor religioase, cu ajutorul Episcopiei Caransebeșului, al Primăriei Sacu și al credincioșilor din sat s-a amenajat un paraclis, cu hramurile Înălțarea Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae, în incinta fostei grădinițe din sat. Cu data de 1 noiembrie 2012, prin hotărârea Consiliului Eparhial, conform Deciziei nr. 1966-B/1 noiembrie 2012, s-a hotărât înființarea Parohiei  Sălbăgelu Nou pe stil vechi, fiind trecută la categoria misionară. Dorinţa credincioșilor din Sălbăgelu Nou a fost aceea de a construi o biserică. Astfel, în primăvara lui 2014, de praznicul Bunei-Vestiri pe stil vechi – 7 aprilie –, prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a pus piatra de temelie pentru construirea unei biserici în satul Sălbăgelu Nou. În primăvara anului 2015, s-au început lucrările, respectiv s-a turnat fundația bisericii (13 x 8 m). La data de 25 mai 2017, la praznicul Înălțării Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a târnoosit sfântul lăcaș.

Preoți slujitori: Mihai Pop (?-1989) și părintele Mihai Rosoha (preotul paroh al Parohiei Sacu), în perioada 1989-2010, Albai Trandafir (2010 – 2019), Ioan – Alin Bona (2020 – prezent).