57. Parohia Sub Margine

,

Biserica „Înălţarea Domnului” – ridicată în anul 2005.
categ. III rural A; 54 familii cu 139 credincioşi


Adresa bisericii: 327009 Sub Margine, nr. 63, comuna Armeniş
Adresa casei parohiale: –
 

Paroh: VACANT
 

Satul este amplasat în culoarul Timiş-Cerna, la 30 km sud de municipiul Caransebeş şi la 4 km est de Armeniş. Satul a fost doar un cătun al Armenişului. A devenit sat în 1954. La recensământul din 2002, localitatea Sub Margine avea 235 locuitori, toţi români.

Cătunul Sub Margine este o filie a Parohiei Armeniş până în anul 2003. Bunii şi vrednicii credincioşi din Sub Marginea veneau cu regularitate la sfânta biserică din Armeniş, iar o dată pe an în timpul verii, preotul, corul şi credincioşi din Armeniş, mergeau acolo, unde în aer liber, se săvârșea Sfânta Liturghie. În 2003, fostul preot al Feneşului, Manea Domilescu, mobilizează credincioşii în vederea ridicării unei biserici aici. O femeie cu credinţă în Dumnezeu, Maria Godean (Armaş) nr. 64, donează un teren de lângă şcoală, pentru construcţia bisericii. Astfel în acest an, Preasfinţitul Părinte Laurenţiu Episcopul Caransebeşului, pune piatra de temelie. În anul 2005, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin râvna şi zelul evlavioşilor credincioşi submărgineni şi a părintelui Manea, cu ajutorul susţinut al A.C.H. Feneş prin dl. Ing. Gabriel Popescu, şi cu alte ajutoare, se finalizează construcţia bisericii. Bucuria acestei izbânzi este încununată de târnosirea săvârşită în același an, la 14 iulie, de acelaşi Preasfinţit Părinte Laurenţiu al Caransebeşului. Astfel ia fiinţă  Parohia Sub Margine.

Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” (14 x 9 m) este construită  din piatră şi cărămidă, acoperită cu tablă. Din anul 2009 se începe pictura de către pictorii Dănuţ Dorin Neda, Andrei Roşca şi Doru Creţu şi se termină în 2011. În 27 noiembrie 2011, are loc slujba de binecuvântare a picturii de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Preoți slujitori: Manea Domilescu (2003 – 2016), Alexandru Bujancă (2016 – prezent). Parohia organizează ocazional pelerinaje la mănăstirile din Banat, iar în posturile mari de peste an, seri catehetice.