„Credință și recunoștință, mărturisire și comuniune” pentru fiii satului Teregova

26 July 2021 Off By Pavel Canea
„Credință și recunoștință, mărturisire și comuniune” pentru fiii satului Teregova

În contextul anului comemorativ al pastorației românilor din afara României, în duminica a 5-a după Rusalii, la Teregova s-a desfășurat un eveniment spiritual-cultural. Este vorba despre reuniunea a mai multor fii ai satului Teregova, care sunt plecați din țară și își desfășoară activitatea la cel mai înalt nivel în diferite domenii. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost săvârșită în parcul central al comunei, într-un foișor special amenajat, după ce ierarhii, ceilalți clerici și credincioși au venit de la Biserica parohială până aici în procesiune.

Au fost invitați aproximativ 100 de fii ai satului, care sunt plecați peste hotare, în Europa și America și care fac cinste comunei de unde au plecat. De asemenea, la acest eveniment au luat parte autorități centrale, județene și locale, precum și foarte mulți credincioși care locuiesc în Teregova. Mulți dintre copiii care au venit la sfânta slujbă, dar și adulți, au îmbrăcat haine populare.

„A fost o mare bucurie pentru mine să slujesc astăzi cu Preasfințitul Lucian, deoarece este și anul pastorației românilor din afara României, bine știind că din această parte a Banatului de Munte avem foarte mulți credincioși în țările Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. M-am bucurat să descopăr fețe cunoscute pe care le-am întâlnit fie în țările Mitropoliei noastre, fie le-am văzut în buletinele de știri de la televiziunile române, oameni de știință, care au plecat departe de aceste locuri, dar prin multă cercetare, multă muncă, au reușit să se impună în cele mai variate domenii ale științelor medicale sau inginerești”, a afirmat Înaltpreasfințitului Părinte Iosif.  

La final Preasfințitul Lucian i-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Ordinul Eparhial „Episcop Elie Miron Cristea”, ediția centenară pentru arhierei, o cruce pectorală și un engolpion, precum și părintelui arhidiacon al Înaltului Iosif, Grigorie Burac, o cruce pectorală. De asemenea, domnului deputat Marius Damian și doamnei primar a comunei Teregova, Maria Damian, pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

„Am fost adunați în duh de rugăciune, venind cu credință în Dumnezeu ca să mărturisim un Domn, o credință și un botez și să aducem prinos de recunoștință tuturor fiiilor satului, care nu mai sunt printre noi, mai ales că în acest an este anul comemorativ al celor adormiți în Domnul. De asemenea, cu multă dragoste și prețuire i-am pomenit pe cei prezenți, fii ai acestui sat, care au venit de departe sau de aproape la acest eveniment unic în istoria Eparhiei Caransebeșului. De aici din Teregova au răsărit multe personalități care au excelat în diferite discipline și profesii, făcând cinste și onoare satului Teregova și României. Au venit teregoveni din occidentul Europei, dar și de peste Ocean și de aceea păstorul românilor din Europa Occidentală și Meridională a venit astăzi în Episcopia Caransebeșului, ca să-i binecuvinteze în Betleemul lor pe românii din Teregova stabiliți în țările occidentale. Așadar, manifestarea de la Teregova credem că s-a pliat armonios și articulat pe anul omagial și comenorativ”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Bucuria din această zi de sărbătoare a fost dublată și de prezența sfintelor moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântul Andrei Șaguna, ce se păstrează la Catedrala Episcopală din Caransebeș și a Sfântului Pantelimon, ce se păstrează la Schitul „Sfântul Pantelimon” din Caransebeș. Sfintele odoare au fost puse spre închinare într-un baldachin în apropierea altarului unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie, credincioșii prezenți având posibilitatea să se închine pe tot parcursul sfintei slujbe.

Manifestarea a fost organizată de Episcopia Caransebeșului și Consiliul Local al Primăriei Teregova și a fost intitulată generic „Credință și recunoștință, mărturisire și comuniune”. 

După sfânta slujbă administrația locală din Teregova le-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Iosif și Preasfințitului Părinte Lucian, titlul de cetățean de onoare al Comunei Teregova. Același titlu le-a fost oferit și câtorva fii ai satului plecați peste hotare și care s-au remarcat în domeniul lor de activitate, devenind un model pentru consăteni și nu numai.