Liturghie și pomenire la Catedrala episcopală din Caransebeș

17 August 2021 Off By Herea Darius
Liturghie și pomenire la Catedrala episcopală din Caransebeș

În ziua pomenirii Sfinților Martiri Brâncoveni, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Prin cuvântul de învățătură, ierarhul a îndemnat credincioșii la urmarea exemplului de credință și dragoste jertfitoare a Sfinților Martiri Brâncoveni, îndeosebi în aceste timpuri dificile pentru Biserică și societate:

În a doua zi a praznicului Adormirii Maicii Domnului, îi pomenim și pe cei care s-au jertfit pentru Biserică și neam, Sfinții Martiri Brâncoveni. Acești sfinți au fost martirizați în cetatea Constantinopolului în anul 1714 și, până astăzi, românii dreptmăritori își aduc aminte de jertfa voievodului Constantin Brâncoveanu, dimpreună cu cei patru fii ai săi, și ginerele său, sfetnicul Ianache. Cred că Sfinții Brâncoveni sunt pentru noi un model de jertfă și de iubire jertfitoare pentru Biserică și neam, mai ales în aceste vremuri în care atât credința, cât și dragostea, sunt relativizate. Îi rugăm pe Sfinții Brâncoveni să mijlocească pentru noi înaintea tronului Preasfintei Treimi, o rugăm pe Maica Domnului și Maica Luminii să ne acopere cu cinstitul ei acoperământ și să mijlocească pentru noi înaintea Fiului ei iubit”.

În cadrul Sfintei Liturghii, a fost oficiată și Slujba Parastasului pentru mama Părintelui Episcop, trecută la cele veșnice în urmă cu doi ani, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului.

La doi ani de la trecerea la cele veșnice a mamei Preasfințitului, ne-am rugat ca Dumnezeu să așeze sufletul ei în corturile drepților, în sânul lui Avraam, așa cum ne învață Biserica să ne rugăm în sfintele rugăciuni de la Parastas. Ne rugăm ca Dumnezeu să primească rugăciunile noastre pentru mama Preasfințitului și pentru sora noastră, Maria, care va rămâne în sufletele noastre, pentru că, așa cum spunea un învățat al Antichității, sufletul moare atunci când este dat uitării. Noi, chiar dacă ne-am despărțit de cei dragi ai noștri, rămânem pe mai departe în comuniune, iar Biserica ne îndeamnă ca această comuniune să fie permanentizată prin rugăciunile care se oficiază în astfel de momente”, a precizat părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial.

La sfintele slujbe, au participat mulți credincioși din municipiul Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cursul după-amiezii, Părintele Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul părinților, aflat la Mănăstirea Românești din Arhiepiscopia Timișoarei.