Ședință și sfințire de noi veșminte bisericești în cadrul Cercului Pastoral Reșița-Nord

16 November 2022 Off By Herea Darius
Ședință și sfințire de noi veșminte bisericești în cadrul Cercului Pastoral Reșița-Nord

Preoții Cercului Pastoral Reșița-Nord s-au întrunit la sediul Protopopiatului din Reșița în biserica cu hramul „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș”, marți 15 noiembrie, chiar la vreme de început al Postului Nașterii Domnului în ziua când Biserica îl cinstește pe Sfântul isihast Paisie de la Neamț într-un an omagial închinat rugăciunii și sfinților isihaști. Ședința a fost condusă de Părintele Gheorghe Șuveți, Protopopul Reșiței, care a adus la cunoștință preoților prezenți ultimele hotărâri eparhiale și de asemeni au fost discutate mai multe subiecte de natură administrativ-bisericească.

La sfârșitul ședinței a avut loc o slujbă de sfințire a noilor veșminte bisericești ale tuturor preoților din cadrul cercului pastoral Reșița-Nord. Veșmintele bisericești au fost confecționate în cadrul atelierului de croitorie al Episcopiei Caransebeșului și toate au același model pentru a se contribui astfel și vizual la uniformizarea liturgică necesară slujirilor în sobor. Setul de veșminte confecționat este compus din: stihar, epitrahil, brâu, mânecuțe și felon precum și un săculeț personalizat pentru sfintele veșminte cu numele fiecărui cleric slujitor.

La sfârșitul slujbei de sfințire părintele protopop a ținut un cuvânt de învățătură în care a menționat că: „Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru momentul acesta mult așteptat de noi, de toți preoții Protopopiatului Reșița pentru faptul că s-a rânduit ca în această zi de început al Postului Nașterii Domnului să primim aceste veșminte, care au fost confecționate la atelierul de croitorie al episcopiei noastre. Veșmintele liturgice sfințite astăzi, ne vor fi tuturor de folos la slujirea Sfintei Liturghii dar și a Sfintelor Taine și ierurgii. În decursul anului acesta dar și în decursul anului care va urma, se vor confecționa în cadrul atelierului croitoresc eparhial, veșminte pentru toți cei peste două sute de slujitori ai Sfintelor Altare și sigur și pentru ceilalți slujitori din mănăstiri din centrele sociale și misionare și în felul acesta vom avea o vestimentație unitară. Într-un fel noi suntem obișnuiți cu genul acesta de abordare în care toți să fim înveșmântați la fel pentru faptul că nu știu câți de mulți conștientizăm aspectul că toți purtăm aceeași uniformă, adică uniforma care ne reprezintă pe noi în fața tuturor oamenilor – de reverenda noastră, care ne identifică pe noi ca oameni consacrați și care îi slujim lui Dumnezeu cu timp și fără timp. Episcopia noastră prin întâistătătorul ei, Preasfințitul Părinte Lucian, a rânduit să se confecționeze un set de veșminte pentru toți preoții și în felul acesta vom fi la slujbele în sobor, la slujbele din cadrul cercurilor pastorale, la hramuri sau la alte evenimente deosebite din viața parohiilor noastre, vom fi înveșmântați la fel. Această uniformizare ne arată că toți slujim Aceluiași Dumnezeu, Unul în Ființă și întreit în Persoane”.

La finalul întâlnirii părintele protopop a înmânat tuturor preoților prezenți, cele treizeci de seturi de veșminte liturgice. (Pr. Emil Crăciun)