„Paștile tinerilor” la Oravița

1 May 2019 Off By Pavel Canea
„Paștile tinerilor” la Oravița

Tradiționalul eveniment intitulat generic „Paștile tinerilor” a avut loc și în acest an, în cea de-a treia zi de Paști, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Oravița, în organizarea Asociației ”Sf. M. Mc. Ecaterina” și a parohiei ”Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din localitate.

Manifestarea, devenită de câțiva ani o frumoasă tradiție pentru membrii centrelor de tineret și ai filialelor ATOR Banatul de Munte din Episcopia Caransebeșului, a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica istorică ocrotită de Sf. Ilie Tesviteanul din Oravița, de către un sobor de preoți avându-i în frunte pe părintele Mihai Ciucur – de la Departamentul de tineret al eparhiei și pe părintele Bogoliub Martinovici – protopop de Moldova Nouă, alături de coordonatorii centrelor de tineret prezente. Aproape două sute de copii și tineri de la centrele de tineret: ”Sf. M. Mc. Gheorghe” și ”Sf. Varvara” Moldova Nouă, ”Sf. M. Mc. Ecaterina” și ”Adormirea Maicii Domnlui” din Oravița, ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Anina și ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom, alături de filiala ATOR Caransebeș, majoritataea îmbrăcați în port popular, au umplut biserica, fiind în comuniune euharistică unii cu alții, la marele praznic al Învierii Domnului.

Răspunsurile la strană au fost date de către tinerii atoriști, coordonați de Georgiana Ciucur, de la Centrul de tineret Moniom, iar la momentul potrivit o mare parte dintre copii și tineri s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Cuvântul de învățătură a fost ținut de către părintele inspector Mihai Ciucur, care a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian și i-a îndemnat pe tineri să păstreze cât mai mult bucuria Învierii Domnului în sufletul și în viața lor de zi cu zi. ”Țineți candela bucuriei Învierii Domnului cât mai mult timp aprinsă în inimile voastre, atât prin cuvânt, cât și prin faptă și fiți, la rândul vostru, mărturisitori ai Învierii la școală, la facultate, sau oriunde veți merge în societate. Într-o lume tot mai secularizată și mai indiferentă, voi, tinerii, aveți marea misiune de a duce mai departe învățătura de credință a Bisericii noastre, concretizată într-un comportament demn și curajos, dublat de o credință statornică, iubire jertfelnică și curăția inimii. Nu vă va fi ușor, dar „îndrăzniți, Eu am biruit lumea” – ne spune Domnul Hristos, lucru care ne dă prilejul  să vă numim, pe drept cuvânt, o generație de învingători – generația Bucuriei și a Luminii” le-a transmis, în cuvântul său, părintele inspector, tinerilor prezenți.

După otpustul Sfintei Liturghii, la fel ca în fiecare an,  a urmat un program artistic de pricesne și poezii pascale, susținut de membrii centrelor de tineret prezente. Astfel, pe soleea bisericii au urcat, în ordine: Corul de copii al Centrului de tineret ”Adormirea Maicii Domnului” Oravița – dirijat de prof. Mirela Dragoș, Corul ”Angeli” al Centrului de tineret ”Sf. M. Mc. Ecaterina” – dirijat de prof. Cristina Zainea, Corul ”Magistri” al profesorilor de la Liceul ”General Dragalina” din Oravița – condus de prof. Nicolae Vuc, precum și corul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, coordonat de tânăra Anita Radics. Toți participanții au primit diplome din partea organizatorilor, iar cei care au sprijnit organizarea evenimentului au primit diplome de mulțumire.

Paștile tinerilor – eveniment organizat anual de către ATOR Banatul de Munte – este de fiecare dată un moment de aleasă bucurie duhovnicească, oferit de către tinerii prezenți din toate zonele Banatului Montan. Suntem bucuroși că în acest an am avut onoarea și bucuria să găzduim acest eveniment de suflet, aici la Oravița, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, căruia îi adresăm alese mulțumiri pentru această oportunitate. De asemenea, se cuvine să adresăm mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului, membrilor asociației noastre, precum și Primăriei Orașului Oravița, pentru sprijinul acordat. A fost o zi a bucuriei, în care am simțit cu toții că Hristos a înviat și că este prezent în mijlocul nostru” a mărturisit Simona Moldovan, din partea Asociației „Sf. M. Mc. Ecaterina” Oravița.

Finalul întâlnirii a fost, de asemenea, unul al bucuriei și al comuniunii, prin agapa oferită de către organizatori pentru toți participanții. Au fost clipe frumoase, de socializare și împărtășire, în care tinerii de pe întreg cuprinsul eparhiei s-au putut bucura unii de alții, prin binecuvântarea lui Dumnezeu și purtarea de grijă a celor care îi călăuzesc pe calea devenirii lor.