Sfântul Ioan Iacob de la Hozeva împodobitor al Schitului „Înălțarea Domnului” de la Reșița

5 August 2019 Off By Pavel Canea
Sfântul Ioan Iacob de la Hozeva împodobitor al Schitului „Înălțarea Domnului” de la Reșița

Astăzi, în ajunul Praznicului „Schimbării la Față” și când este pomenit Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Schitul „Înălțarea Domnului” de la Reșița va avea un program amplu de rugăciune. Pentru că moaștele sale nu pot fi dezmembrate datorită nestricăciunii, o bucată din camilafca sa originală împodobește lăcașul de cult al Schitului „Înălțarea Domnului” din apropierea municipiului Reșița.

În epoca apostolică nu doar trupul ci și hainele sau obiectele pe care le foloseau Sfinții Apostoli erau cinstite pentru că mulți bolnavi se tămăduiau numai la trecerea simplă peste ei a umbrei trupului acestora. Una dintre mărturiile cele mai vechi despre cinstirea și prețuirea sfintelor moaște ne-o oferă Epistola Bisericii din Smirna în legătură cu martirajul Sfântului Policarp (+166): „Noi am strâns osemintele lui ca un odor mai scump decât aurul și decât pietrele scumpe și le-am așezat unde se cuvine. Aici ne vom aduna cu bucurie și Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua nașterii sale celei martirice, spre amintirea biruințelor sale și spre întărirea altor luptători”.

Cinstirea pe care creștinii o aduceau sfintelor moaște și în general sfinților martiri erau bine definite în comparație cu cinstirea și închinarea pe care o aduceau Domnului Iisus Hristos: „căci lui Hristos ne închinăm pentru că este Fiul lui Dumnezeu, iar pe martiri îi iubim, după vrednicie, ca pe ucenicii și imitatorii Domnului”.

Unul dintre sfinții români ai vremurilor noastre care se bucură de venerație este Sfântul Ioan Iacob de la Hozeva. În cinstea sa, pe data de 5 august, ziua trecerii sale la veșnicie, Schitul „Înălțarea Domnului” de la Reșița va avea următorul program liturgic:

  • Vecernia cu Litie și Privegherea: ora 18.00 – 20.00;
  • Acatistul Sf. Ioan Iacob: ora 20.00 – 20.30;
  • Cuvânt de învățătură, „Viața Sf. Ioan Iacob” și „Cultul Sf. Moaște” – ora 20.30 – 20.45;
  • Sfânta Liturghie: ora 20.45 – 22.30.

Credincioșii și pelerinii ce doresc să se roage Sfântului Ioan Iacob Hezevitul sunt așteptați de către obștea așezământului monahal să ia parte la acest program liturgic. (Pr. Valentin Popovici)