Așezământul monahal-social „Țara Almăjului” și-a sărbătorit cel de-al doilea hram

29 August 2022 Off By Pavel Canea
Așezământul monahal-social „Țara Almăjului” și-a sărbătorit cel de-al doilea hram

Cu prilejul sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Așezământul monahal-social „Țara Almăjului” – Bozovici din cuprinsul Protopopiatului Băile Herculane, a îmbrăcat haine de sărbătoare, întrucât în această zi își sărbătorește al doilea hram.  

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de un sobor de preoți de la parohiile din Valea Almăjului. La această sărbătoare, alături de obștea mănăstirii, au fost prezenți autorități locale și foarte mulți credincioși din toată Valea Almăjului, precum și din alte zone ale țării, care au venit pentru a se ruga împreună cu ierarhul și soborul slujitor. La final, chiriarhul a binecuvântat prinoasele și a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii și beneficiarii așezământului pentru persoane vârstnice trecuți în eternitate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Îi mulțumim Domnului că astăzi au venit foarte mulți credincioși aici, deși a fost o vreme nefavorabilă, dar dăm slavă lui Dumnezeu căci pământul este însetat și cu toții ne-am rugat pentru ploaie. În timpul Sfintei Liturghii a plouat, iar noi ne-am bucurat în biserica așezământului căci ne-am umplut de Duh Sfânt, ne-am împărtășit cu Sfintele Taine, ne-am împărtășit din cuvântul lui Dumnezeu și din harul Duhului Sfânt. Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute și pe noi să fim cât mai drepți înaintea Lui, iar Sfântul Ioan Botezătorul să ne ajute ca în fiecare zi să împlinim poruncile lui Dumnezeu și să fugim de păcate ca să vedem la plinirea vremii lumina cea necreată a Preasfintei Treimi”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Aşezământul a luat fiinţă din dorinţa unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În prezent aici sunt îngrijite peste 50 de persoane vârstnice, iar în viitorul apropiat se vor deschide porțile și pentru copiii nevoiași.

„Îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestui așezământ și în mod special îl felicităm pe părintele protosinghel Teofil, duhovnic și ctitor, care este neobosit, slujește și la biserică, dar este și în slujba beneficiarilor, pentru că aici sunt îngrijiți mai mulți oameni bolnavi și neputincioși”, a mai spus Părintele Episcop la final.

Pentru acest așezământ mănăstiresc piatra de temelie a fost pusă în 22 septembrie 2013, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. În 29 august 2018, biserica așezământului monahal-social „Țara Almăjului” a fost târnosită la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar anul trecut la aceeași sărbătoare a fost sfințită pictura bisericii. Hramul principal al acestui așezământ monahal-social din depresiunea Almăjului este „Învierea Domnului”.