Sute de pelerini s-au rugat pe Muntele Mic la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

14 September 2022 Off By Pavel Canea
Sute de pelerini s-au rugat pe Muntele Mic la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

Tradiționalul pelerinaj de pe Muntele Mic, organizat de Episcopia Caransebeșului la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, a adunat și în acest an câteva sute de credincioși din întreaga Eparhie a Caransebeșului și din întreg Banatul, dar și din alte zone. Arhierei, preoți, diaconi, autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și numeroșii credincioși, au urcat miercuri, 14 septembrie, în stațiunea Muntele Mic pentru a se ruga și pentru a aduce recunoștință față de eroii neamului românesc.

Acest eveniment ajuns la cea de-a  17-a ediție a adunat laolaltă Biserica și Armata Țării, care au oferit un program religios și militar pentru cei ce au ales să meargă în această zi pe Muntele Mic pentru a primi binecuvântare și a-și înălța sufletul.

De dimineață, au fost întâmpinați de către preoți, militari și credincioși, cei doi ierarhi, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, la intrarea în stațiune. În continuare a fost intonat Imnul de stat de către Garda de onoare a Brigăzii 8 Cercetare Supraveghere „Decebal”, după care s-a pornit în procesiune până la Crucea-monument, ridicată aici pentru eroii bănățeni.

În foișorul special amenajat a fost oficiată Sfânta Liturghie de către cei doi ierarhi alături de un sobor de preoți și diaconi. „În anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, am urcat de praznicul Înălțării Sfintei Cruci pe această înălțime sfântă și binecuvântată a Banatului. Am urcat pe Muntele Mic și în procesiune am venit cu toții ca să ne închinam Crucii celei de viață făcătoare și să săvârșim aici în fața Crucii-monument, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Prin semnul Sfintei Cruci vom învinge cu toții păcatele, patimile, răutățile, fărădelegile, problemele, ispitele, provocările veacului acestuia și vom fi oameni ai luminii, oameni duhovnicești și schimbați, pentru că avem nevoie cu toții de schimbare, iar schimbarea începe cu fiecare, începe dinlăuntrul fiecăruia. Să punem început bun vieții noastre, să ne pocăim și în fața crucii lui Hristos să spunem și noi cu tâlharul care s-a pocăit: «Pomenește-mă Doamne când vei veni întru Împărăția Ta»”, a adăugat ierarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii Crucii-monument. „Din vremuri biblice am fost învățați de Creatorul să ne ridicăm la locuri înalte și acolo să ne închinăm Celui Preaînalt, iar noi astăzi pe Muntele Mic am avut bucuria duhovnicească de a ne ridica pe această înălțime ca să ne închinăm lui Dumnezeu, într-o zi specială, ziua Înălțării Sfintei Cruci, dar în același timp ziua de pomenire și a eroilor bănățeni. Îi mulțumesc Preasfințitului Lucian că m-a făcut părtaș la această manifestare deosebită unde m-am bucurat de căldura credincioșilor. Să facă bunul Dumnezeu ca rugăciunile ce le-am înălțat aici să ne întărească atât conștiința creștină, cât și conștiința națională, pentru a fi mai buni creștini și mai buni patrioți, a ne pune în valoare bogățiile și ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit, înțelepciunea, devotamentul, voința, în așa fel încât să prosperăm asemenea înaintașilor noștri care s-au jertfit”, a subliniat Preasfințitul Ieronim la final.

La această sărbătoare au participat foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

La final au fost rostite alocuțiuni din partea autorităților prezente, ocazie cu care a fost înmânat Preasfințitului Lucian, de către domnul Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, documentul ce conține autorizația de construire a unui altar de vară permanent, la baza Crucii-monument.

În continuare au fost depuse coroane din partea oficialităților și a avut loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara. La final toți pelerinii au primit și pachete cu o mică gustare din partea organizatorilor.

Stațiunea „Muntele Mic” a luat ființă în anul 1935, iar în iulie 1936 a fost inaugurat monumentul eroilor bănățeni din lupta pentru reîntregire, sau Crucea de pe Muntele Mic, o cruce de lemn mai mică. În anul 2003-2004 a fost ridicată actuala cruce metalică, care este de mari dimensiuni, recunoscută ca fiind una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat.