Binecuvântare arhierească în Parohia Bozovici

6 May 2024 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în Parohia Bozovici

În a doua zi de Paști, credincioșii din Parohia Bozovici, Protopopiatul Băile Herculane, s-au bucurat duhovnicește participând la Sfânta Liturghie arhierească. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers astăzi în această comunitate și a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”, alături de un sobor de preoți și diaconi. Cântarea la strană a fost înfrumusețată de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Au participat la această sărbătoare autorități județene și locale, copii, tineri și credincioși îmbrăcați în straie populare specifice Văii Almăjului.

La final, copiii de la centrul de tineret al parohiei au susținut un recital de cântece și poezii pascale. În numele credincioșilor, membrii centrului de tineret i-au oferit Părintelui Episcop o cruce de binecuvântare, iar cea mai în vârstă enoriașă a parohiei, Ana Țunea în etate de 102 ani, i-a oferit ierarhului o icoană. Din anul 2014 Preasfințitul Părinte Lucian nu a mai slujit Sfânta Liturghie la Bozovici.

„Ne-au întâmpinat credincioșii de dimineață îmbrăcați în costume populare, ne-au condus la biserică și aici ne-am rugat la Sfânta Liturghie. Foarte mulți copii și tineri, dar și adulți s-au apropiat și în a doua zi de Paști de Sfântul Potir, ceea ce înseamnă că părintele paroh de aici își face slujba deplin. Din anul 2000 părintele Ion Cherescu conduce această comunitate euharistică și iată, sunt 24 de ani de misiune intensă și pastorație articulată, iar  roadele se văd, credincioșii în fiecare duminică și sărbătoare sunt prezenți în număr mare la biserică. Aici funcționează și un centru de tineret, dar în același timp părintele se îngrijește și de oamenii vârstnici, dar și de bolnavii care sunt în această parohie”, a afirmat Părintele Episcop.     

Parohia Bozovici este situată în depresiunea Almăjului. Despre existența unei biserici în Bozovici avem date din anul 1750, despre ea se afirmă că a fost construită din lemn acoperită cu șindrilă și frumos ornamentată. A fost arsă la o incursiune a turcilor în Almăj, între anii 1788-1790.

Actuala biserică cu hramul „Înălțarea Domnului” a fost zidită între anii 1798-1803. A fost sfințită de episcopul Iosif Ioanovici de Șacabent. Biserica este contruită în stil baroc, în formă dreptunghiulară cu altarul îndreptat spre răsărit.

Pictura bisericii a fost efectuată în anul 1821, de către pictorul Mihai Popovici. După incendiul din 1847, biserica a fost pictată din nou de pictorul Dimitrie Turcu, în anul 1857. Restaurări ale picturii au avut loc în 1938, 1978 și 2007.