Eveniment cultural dedicat poetului național la Caransebeș

13 May 2024 Off By Pavel Canea
Eveniment cultural dedicat poetului național la Caransebeș

În centrul civic al municipiului Caransebeș, a fost inaugurat duminică, 12 mai, bustul poetului național Mihai Eminescu. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit o slujbă de binecuvântare, după ce a fost intonat imnul de stat și a fost dezvelit acest monument, amplasat în parcul din Piața Revoluției.

Au participat la evenimentul cultural autorități centrale, județene și locale, preoți, elevi seminariști, mai multe oficialități și oameni de cultură. Toți cei care au fost implicați în ridicarea acestui bust au rostit alocuțiuni după slujba de sfințire.

„Am realizat acest bust cu poetul național pentru că cetatea Caransebeșului nu avea unul până la ora actuală. În anul 2010 am dezvelit și am binecuvântat statuia episcopului Elie Miron Cristea, cel care avea să devină în 1919 mitropolit primat al României, iar din 1925 primul patriarh al României Mari. Așadar, lângă Catedrala noastră Episcopală, nu departe de Crucea identității și demnității naționale, lângă Primăria municipiului Caransebeș, în acest spațiu ultracentral din cetatea noastră, s-a amplasat bustul poetului Mihai Eminescu, pentru că, să nu uităm, Miron Cristea a scris o monumentală teză de doctorat despre viața și opera poetului nepereche, numindu-l pentru prima dată luceafărul poeziei românești. Se cuvenea ca pe lângă statuia lui Miron Cristea, lângă Catedrala pe care a gândit-o el aici în Caransebeș, să avem și un bust al poetului Mihai Eminescu, care iată s-a sfințit într-o zi specială pentru Eparhia noastră, și anume, chiar în ziua hramului Catedralei”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„După evenimentul spiritual-duhovnicesc, după evenimentul de credință, iată, la ceas de seară, cu toții am luat parte la acest eveniment cultural. Credem că Mihai Eminescu va rămâne pentru totdeauna un reper și un model pentru toți românii de la Nistru până la Tisa, dar și pentru românii stabiliți în diaspora, pentru că avem foarte mulți români în Occident și peste Ocean și credem că Mihai Eminescu a rămas poetul național al tuturor românilor de pretutindeni”, a mai spus Părintele Episcop.

În încheiere, grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a oferit un moment muzical, iar cei prezenți au depus flori și candele la baza bustului poetului nepereche.

Acest monument a fost realizat de către Episcopia Caransebeșului, Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Municipiului Caransebeș, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Caransebeș, cu sprijinul domnului Adrian Dumbravă, managerul Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș.

Manifestarea se înscrie în șirul de evenimente organizate de către Episcopia Caransebeșului cu ocazia hramului Catedralei Episcopale, denumite generic „Zilele credinței și culturii”.