13. Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Semenic  Mănăstiri

13. Schitul „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Semenic

Hram: „Sf. Proroc Ilie” (20 iulie)
Adresa: Com. Văliug, Staţiunea Semenic, jud.Caraş-Severin, cod 1718
Numărul de vieţuitori: 1
Acces rutier: D.L. Reşiţa – Cuptoare – Văliug – Muntele Semenic
Acces feoviar: Reşiţa
Posibilităţi de cazare: 15 persoane.
Egumen: Protosinghel Porfirie Nica
Telefon: 0255254256; 0753072472

Tradiţia populară spune că în apropierea piscului Piatra Nedeii de veacuri se săvârşeau ritualul unor credinţe necunoscute. Aşa se explică pelerinajul la Scăldătoarea Vulturului (un izvor cu apă curată şi rece). În ziua Sfântului Ilie, care pe parcursul anilor s-a dovedit a avea puteri tămăduitoare de patimi trupeşti.

Frumuseţea naturală a locului a determinat credincioşii să construiască între anii 1945-1946 o biserică din lemn, iniţiativa construirii schitului aparţinând domnului inginer Alexandru Papp şi numeroşi credincioşi din reşiţa şi alte părţi. În ziua de 6 august 1946 biserica a fost sfinţită de Episcopul Veniamin Nistor, ca numai la trei ani de la aceasta schitul să fie desfiinţat de către regimul comunist. In anul 1988 la 20 iulie IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului la o vizită canonică la aceste locuri, constatând deteriorarea schitului a luat hotărârea după Revoluţia din 1989 ca schitul să fie reactivat prin încredinţarea conducerii schitului părintelui ieromonah Porfirie Nica. În scurt timp preacuvioşia sa ridicând un corp de clădire ce adăposteşte chilii, trapeză, bucătărie, arhondaric. Biserica schitului a fost renovată primindu-şi binecuvântarea la data de 20 iulie 1999 prin slujirea Preasfinţitului Episcop Laurenţiu Streza.

Actualmente schitul de pe muntele Semenic împodobeşte mireasma muntelui situat în centrul Banatului Montan, binecuvântând credincioşii care se închină Domnului Iisus Hristos.