19. Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” Bucova  Mănăstiri

19. Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” Bucova

Hram: „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” (1 septembrie)
Adresa: 327016 Schitul Bucova, comuna Băuțar, jud. Caraș-Severin
Numărul de vieţuitori: 2
Acces rutier: DN 68 Caransebeş – Hațeg, până la Bucova și apoi încă 7 km.
Posibilităţi de cazare: 6 persoane
Stareţ: Ieromonah Calinic Stângă
Telefon: 0774939575

 

Schitul „Sf. Dionisie Exiguul” – Bucova este primul aşezământ monahal din Patriarhia Română cu acest hram şi a fost ctitorit cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, de familia Ghiorghioni , în memoria fiului lor Dionisie, trecut prematur în lumea drepţilor. Sfântul Dionisie Exiguul, părintele erei creştine şi a dreptului bisericesc, a fost canonizat în data de 27 octombrie 2008 de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Această nouă aşezare monahală aflat într-un peisaj mirific cuprinde biserica schitului construită în stil moldovenesc şi un corp de chilii, pentru monahii care vor vieţuii în acest nou schit. Cu prilejul deschiderii schitului, în 3 octombrie 2009 Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului alături de un sobor de preoţi a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii şi de sfinţire a corpului de chilii.

La prăznuirea primului hram Sf. Cuvios Dionisie Exiguul în 1 septembrie 2010, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a târnosit biserica acestui aşezământ monahal, Sfânta Liturghie arhierească s-a aficiat alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, cu acest prilej în cadrul Sfintei Liturghii s-a săvârşit şi o slujbă de pomenire pentru fiul ctitorilor, Dionisie Ghiorghioni.

La acest eveniment important din viaţa Episcopiei Caransebeşului au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi numeroşi credincioşi din localităţile învecinate, care au primit cu bucurie ctitorirea unei noi mănăstiri în frumoasele văi din munţii Ţarcului.