Tradiționala procesiune la Ciudanovița

23 April 2021 Off By Pavel Canea
Tradiționala procesiune la Ciudanovița

În satul Ciudanovița, de pe Valea Carașului, s-a desfășurat joi, 22 aprilie, tradiționala procesiune „Drumul Crucii” la care a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. S-au alăturat la această procesiune autorități locale și credincioși din localitate.

Înainte de a pleca în procesiune Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit în curtea Capelei „Adormirea Maicii Domnului” din Ciudanovița-Colonie o slujbă de pomenire pentru cei care au lucrat în această zonă și au trecut la Domnul, aici fiind o localitate minieră, unde în trecut se exploata uraniu.

Pentru că ne aflăm în Săptămâna Floriilor Preasfințitul Lucian a sfințit și ramuri de salcie, precum și mai multe cruci pe care mai apoi le-a împărțit credincioșilor prezenți pentru a le purta în mâini pe tot traseul. În continuare pornind de la sfântul locaș credincioșii alături de chiriarh au urcat spre locul numit de localnici „Dealul Golgota”.

„Pe acest deal au trecut la cele veșnice foarte mulți mineri care au muncit în minele de uraniu din Ciudanovița. I-am comemorat astăzi pe cei care au trecut la Domnul în minele de uraniu, dar și pe ctitorii Paraclisului din Ciudanovița -Colonie și pe toți preoții și credincioșii care au participat la această procesiune. De obicei această procesiune se oficia în vinerea Floriilor, dar pentru că anul acesta este sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, am ales să facem procesiunea cu trei zile înainte de Praznicul Floriilor. Am anticipat astfel Praznicul Intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim, binecuvântând aceste stâlpări și închinându-ne în fața fiecărei troițe, pentru că avem aici 14 cruci”, a subliniat Părintele Episcop.

Pe tot parcursul drumului Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a cântat pricesne specifice perioadei, iar la fiecare dintre cele 14 cruci, care au fost montate până sus, s-a făcut un popas, Preasfinția Sa înălțând rugăciuni și citind evangheliile din Săptămâna Patimilor.

Pe dealul „Golgota” a fost amenajat un foisor de vară pe care Preasfințitul Lucian l-a binecuvântat. Pentru munca depusă în parohia pe care o păstorește și pentru că s-a ostenit să ridice altarul de vară părintele Solomon Dragotă a fost răsplătit de către ierarh cu distincția de iconom-stavrofor. De asemenea și ctitorilor le-a conferit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

La final toți cei prezenți au fost binecuvântați de către ierarh și au primit iconițe, iar din partea organizatorilor au primit și o mică gustare.