Exteriorul Bisericii din Berzasca a fost binecuvântat

14 November 2022 Off By Pavel Canea
Exteriorul Bisericii din Berzasca a fost binecuvântat

În duminica a 25-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Berzasca din Protopopiatul Moldova Nouă. Ierarhul a fost alături de această comunitate întrucât au fost efectuate în ultima perioadă ample lucrări de amenajare și înfrumusețare a bisericii, în special la exterior.

Părintele Episcop a săvârșit slujba de sfințire a exteriorului, după care împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat și Sfânta Liturghie. Au participat numeroşi credincioşi din această comunitate, dar și de pe întreaga Clisură a Dunării.

Pentru activitatea pastoral-misionară a părintelui paroh Cristian Ienea, ierarhul i-a acordat distincția de iconom-stavrofor. Pentru implicarea în realizarea lucrărilor la restaurarea bisericii Preasfințitul Lucian i-a conferit primarului Comunei Berzasca, Petru Nicolae Furdui, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a doua pentru mireni, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a oferit diplome de recunoștință.

„Această biserică monument istoric de la Berzasca a fost renovată în ultima perioadă și ne bucurăm foarte mult că aici domnul primar împreună cu membrii Consiliul local și membrii Consiliului parohial, dar și alți credincioși din parohie, s-au implicat foarte mult și au pus umărul pentru ca această biserică veche să se înnoiască și să se înfrumusețeze. Acoperișul s-a înnoit, exteriorul s-a împodobit și bineînțeles toate celelalte elemente decorative care împodobesc arhitectural acest sfânt locaș de rugăciune au fost restaurate. Așadar, ne aflăm în fața unei biserici vechi de la 1836, dar astăzi poate cea mai nouă din punct de vedere spiritual, din Eparhia noastră. Am venit aici tocmai astăzi de ziua Sfântului Ioan Gură de Aur, în această duminică premergătoare Postului Crăciunului pentru că suntem într-o prelungire a hramului acestei biserici, chiar în 8 noiembrie credincioșii de aici au avut hramul sfântului locaș”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

„I-am îndemnat pe credincioșii noștri astăzi, în duminica samarineanului milostiv, să aibă în vedere că esența și sinteza Sfintei Scripturi este porunca iubirii. Suntem chemați, iată, în ajunul Postului Crăciunului să-l iubim pe Dumnezeu la modul absolut și pe aproapele ca pe noi înșine și să fim cu multă luare minte la toți cei de lângă noi, pentru că toți oamenii sunt semenii noștri. Suntem îndemnați și noi fiecare să facem ceea ce a făcut samarineanul milostiv, adică acte de milostenie, acte de caritate față de toți oameni. Trebuie să împărțim pâinea noastră cu cei săraci, să-i ajutăm pe cei bolnavi și să ne identificăm cu toți cei aflați în suferință”, a mai explicat ierarhul.

Biserica a fost construită în anul 1836 din piatră, având iconostasul din cărămidă, pictura fiind executată în anul 1836 de către Dimitrie Turcu şi Dimitrie Popovici, în ulei. Prima sfinţire a bisericii a avut loc în anul 1836, la data de 27 iulie de către Iosif Raiacici, Episcopul Vârşeţului, în timpul păstoririi preotului Nicolae Ezdimirovici. Târnosirea sfântului locaș a fost făcută de Preasfințitul Părinte Lucian în 8 noiembrie 2010.