Preasfințitul Părinte Lucian a cercetat comunitatea parohială din Gornea

27 November 2022 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Părinte Lucian a cercetat comunitatea parohială din Gornea

În duminica a 30-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a cercetat comunitatea parohială din localitatea Gornea, Protopopiatul Moldova Nouă. Ierarhul a săvârșit aici Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul „Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae”. Părintele Episcop a efectuat această vizită pastorală, întrucât nu a mai slujit aici de 8 ani.

La sfânta slujbă au participat autorități locale, credincioși, copii și tineri îmbrăcați în port popular, ce s-au rugat împreună cu ierarhul și cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Astăzi ne-am bucurat foarte mult alături de preotul și credincioșii Parohiei Gornea, o parohie mică, dar cu credincioși activi și dinamici, o parohie aflată pe Clisura Dunării în care atât preotul, cât și credincioșii au lucrat frumos și bine la sfântul locaș, dar și la casa parohială. Avem aici un preot stabil, care locuiește în parohie, bineînțeles în casa parohială. Nu am mai slujit aici de 8 ani, de aceea am socotit că astăzi e un bun prilej de a-i cerceta pe credincioșii din această parohie și de a anticipa hramul bisericii, ocrotitorul acestui sfânt locaș fiind Sfântul Ierarh Nicolae. Suntem și în Postul Crăciunului și trebuie să intensificăm rugăciunea, slujirea, dar și milostenia sufletească. Trebuie să fim mai aproape unii de alții și să împărtășim dragoste, smerenie, nădejde și credință, celor care poate sunt lipsiți de aceste virtuți atât de importante și necesare”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Mesajul Evangheliei de astăzi vine să ne consolideze credința că trebuie întâi de toate să căutăm cele spirituale, să-L căutăm pe Dumnezeu, să împărțim averea noastră cu cei săraci, cu cei nevoiași și să ne îmbogățim în Dumnezeu, preferând lucrarea și partea Mariei. Să păzim poruncile din copilărie, din tinerețe și să încercăm să fim ucenici ai Mântuitorului și niciodată să nu ne lipim inima de bogățiile veacului acestuia. Să fim aproape și din ce în ce mai aproape de Dumnezeu și de Biserica pe care El a întemeiat-o, Biserica fiind corabia în care ne câștigăm mântuirea sufletească. Să ne ajute Dumnezeu să pășim pe urmele Sfinților, Apostolilor și să înțelegem că prioritatea cea dintâi este Împărăția lui Dumnezeu și îmbogățirea în Dumnezeu”, a mai spus Părintele Episcop făcând referire la Evanghelia din duminica a 30-a după Rusalii.

Parohia Gornea se află pe Clisura Dunării și are o biserică ce datează din anul 1834. Sfântul locaș a fost târnosit de ÎPS Laurenţiu Streza, fost Episcop al Caransebeşului, în anul 1998. Biserica a fost pictată întâi în 1913 de Nicolae Hașca, ajutat de Petru Drăgilă din Prilipeț. Picturile în ulei pe pânză au fost apoi aplicate pe perete.