Concert de colinde al Grupului Psaltic „Ethos” la Micherechi

7 December 2022 Off By Herea Darius
Concert de colinde al Grupului Psaltic „Ethos” la Micherechi

Praznicul Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie 2022) a fost prilej de bucurie și pentru credincioșii Parohiei Micherechi, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care au avut posibilitatea de a asculta un concert de colinde, oferit de Grupul Psaltic „Ethos”, al Episcopiei Caransebeșului. Aceștia au revenit la românii din Micherechi, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pentru a aduce colindul cel sfânt și bun la comunitatea românească din această localitate, după ce nu demult (în 15-16 octombrie 2022), au participat împreună cu Ierarhul lor și cu Chiriarhul locului, la manifestarea intitulată „Zilele Ortodoxe la Micherechi”.

La concertul de colinde de la Micherechi a luat parte și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Române din Ungari, care le-a adresat oaspeților un cuvânt de bun venit și de mulțumire și le-a vorbit celor prezenți despre frumusețea și importanța colindului de Crăciun, care este atât de dezvoltat și apreciat la Poporul Român, exprimând în cuvinte simple și pe înțelesul oamenilor Taina cea mare a pogorârii la noi a Fiului lui Dumnezeu Întrupat, venit în lume, în condițiile cele mai simple și accesibile, pentru mântuirea tuturor, dar mai ales a celor care vor crede în El și Îl vor urma, păzindu-I poruncile. Astfel, prin venirea în lume a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos noi putem simți în mod concret că în această lume nu suntem singuri, că Îl avem pe Dumnezeu alături în toate încercările și bucuriile noastre, iar această trăire lăuntrică Poporul Român a știut mai bine ca oricare altul să o surprindă în frumusețea colindelor. Ierarhul a adus mulțumire Preasfințitului Părinte Lucian și Grupului Psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului pentru bucuria făcută micherechenilor, de Sfântul Nicolae. Episcopul român din Ungaria a fost însoțit de Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretar Eparhial și Profesor de Religie la Școala Generală din Micherechi, care a dat o mână de ajutor și la realizarea acestui proiect, împreună cu Părintele Paroh Ionuț Negrău și cu Nora Netea, membră a Asociației Tinerilor Ortodocși din localitate.

La eveniment au participat mulți credincioși din Parohie, dar și din împrejurimi, precum și oficialități locale, ca de pildă Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului și Domnul Ioan Tat, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Șărcad (Sarkad).

Concertul a cuprins colinde cunoscute, dedicate Nașterii Domnului, dar și foarte multe colinde noi, care vorbesc despre importanța acestui eveniment în istoria mântuirii, despre felul în care credincioșii români au știut să-l primească, despre sensibilitatea sufletului românesc și valorile noastre tradiționale, dar și despre colindele mărturisitorilor din temnițele comuniste.

Părintele diacon Minel Ciucă, conducătorul grupului a mulțumit, la rândul său, credincioșilor din Micherechi, pentru dragostea și căldura sufletească cu care i-au primit și de această dată și a transmis și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian pentru acest concert.

Evenimentul face parte și din buna colaborare și sprijinul frățesc între cele două Eparhii, a Caransebeșului și cea a românilor din Ungaria, în activitatea acesteia din urma de a transmite credincioșilor valorile credinței și ale Bisericii Străbune și de a contribui la menținerea identității naționale, culturale și spirituale, românești și ortodoxe, a românilor din Ungaria.

La final, Ierarhul, Clericii, membrii Grupului Psaltic și toți credincioșii au cântat împreună tradiționalul colind „O, ce veste minunată!”.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria