Moment comemorativ dedicat eroilor din 1989, organizat la Caransebeș

22 December 2022 Off By Pavel Canea
Moment comemorativ dedicat eroilor din 1989, organizat la Caransebeș

La 33 de ani de la Revoluția din 21 decembrie 1989, la Caransebeș au fost organizate o serie de manifestări religios-culturale. În Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat Slujba Parastasului, alături de un sobor de preoți și diaconi, pomenindu-i pe cei care au pierit în urma acestei Revoluții, dar și pe toți eroii ce au luptat pentru a apăra credința strămoșească, libertatea și demnitatea poporului român. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, care a interpretat și câteva colinde.

La momentul de rugăciune au participat oficialități și revoluționari, dar și credincioși din Caransebeș care au venit să se roage pentru cei care au avut curaj să se lupte pentru dreptate, li și adevăr. După sfânta slujbă Părintele Episcop Lucian a adresat un cuvânt celor prezenți cu ocazia acestui eveniment.

„De 33 de ani suntem liberi în țara noastră, în primul rând să ne rugăm și să ne exprimăm. Cred că este bine și frumos ca în fiecare an, atât la 1 decembrie, cât și în 21 decembrie, să fim pentru câteva minute în Catedrala noastră Episcopală ca să-i pomenim pe cei care s-au jertfit pentru unitatea poporului român și pentru libertatea și demnitatea noastră. Și această Catedrală s-a construit în urma Revoluției din decembrie 1989, iar Episcopia Caransebeșului răstignită de regimul comunist, în 1949, a reînviat în 1993, iar în 1994 a fost înscăunat vrednicul de pomenire Episcopul Caransebeșului Emilian Birtaș. Această Episcopie a suferit mult în timpul regimului comunist și ne aducem aminte doar de Episcopul martir Veniamin Nistor, care în februarie 1949 a trebuit să plece din cetatea Caransebeșului și să aibă domiciliul forțat în Alba Iulia, unde a și trecut la cele veșnice în 1963”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian

În continuare s-a desfășurat o procesiune în sunetul Fanfarei prin Centrul civic, de la Catedrală până Monumentul dedicat Revoluției din decembrie 1989. Aici au fost depuse flori și coroane în semn de cinstire pentru cetățenii curajoși ai Caransebeșului care s-au alăturat timișorenilor, exprimându-se liber împotriva comunismului.

Tot cu această ocazie a avut loc la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș și o lansare de carte, avându-l ca autor pe Costel Balint și un vernisaj de pictură realizată de Mihai Olteanu.