Proiect tematic definitivat cu succes în Eparhia Caransebeșului

10 December 2022 Off By Pavel Canea
Proiect tematic definitivat cu succes în Eparhia Caransebeșului

În acest an al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, în Episcopia Caransebeșului a fost implementat un proiect cu scopul intensificării rugăciunii, prin comuniunea în cadrul Sfintelor Liturghii și prin împărtășirea cu Sfintele Taine, dar și prin săvârșirea, în cele două mari posturi, a Tainei Sfântului Maslu în cadrul celor 10 cercuri pastoral-misionare din cuprinsul Eparhiei Banatului de Munte. Aceste slujiri au avut loc în zilele de rând, împlinindu-se 100 de Sfinte Liturghii și 70 de Sfinte Masluri.

Ultima serie din acest proiect s-a desfășurat în 10 parohii din Eparhie, vineri, 9 decembrie, prin săvârșirea a 10 Sfinte Masluri, la care au participat alături de Preasfințitul Părinte Lucian, părinții consilieri, inspectori și protopopi, toți clericii din cele 10 cercuri pastoral-misionare.

Părintele Episcop a săvârșit Taina Sfântului Maslu în Parohia Vârciorova din Protopopiatul Caransebeș, împreună cu un sobor de preoți din cercul pastoral-misionar Valea Timișului. La slujbă, au participat autorități locale, profesori de religie, precum și un număr mare de credincioși, atât din parohie, cât și din localitățile dimprejur. Răspunsurile au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Credem că prin aceste sfinte slujbe, prin slujirea Sfintei Liturghii și slujirea Tainei Sfântului Maslu, am intensificat rugăciunea în Eparhia Caransebeșului, am stăruit în rugăciune noi preoții și toți credincioșii și am încercat să ne rugăm neîncetat, ca să respectăm cuvântul Sfântului Apostol Pavel. De asemenea, am ținut cont de un alt îndemn paulin care ne spune: «purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini legea lui Hristos». Am purtat în rugăciunile noastre și în această seară pe toți bolnavii, pe toți neputincioșii, pe toți bătrânii și copiii neajutorați, i-am pomenit pe toți bolnavii răstigniți pe patul de suferință, în azile, spitale, orfelinate sau acasă”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

„I-am mulțumit lui Dumnezeu la Taina Sfântului Maslu pentru toate, în primul rând pentru darul vieții și nu în ultimul rând pentru darul sănătății. Această Sfântă Taină se săvârșește și pentru tămăduirea sufletească, nu numai pentru tămăduirea trupească. Le mulțumim tuturor preoților și credincioșilor că ne-au ascultat și au înțeles că acest proiect eparhial este o necesitate, mai ales în aceste vremuri controversate. Să-L rugăm pe Domnul păcii să ne dăruiască tuturor pace, liniște, sănătate deplină și întru toate bună sporire, iar praznicul care se apropie să ne aducă mult folos duhovnicesc și să putem spune și noi împreună cu frumoasele catavasii ale Nașterii Domnului: «Hristos se naște, slăviți-L!, Hristos din ceruri, întâmpinați-L!, Hristos pe pământ, înălțați-vă!»”, a mai adăugat Părintele Episcop. Din partea comunității din Vârciorova, ierarhul a primit o icoană cu Maica Domnului. Proiectul eparhial de intensificare a rugăciunii, gândit la începutul acestui an, a fost un real folos pentru preoții și credincioșii Episcopiei Caransebeșului.