A doua duminică a anului civil, în municipiul Reșița

8 January 2023 Off By Pavel Canea
A doua duminică a anului civil, în municipiul Reșița

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în duminica după Botezul Domnului într-o parohie din municipiul Reșița, reședința județului Caraș-Severin. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt”, alături de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat numeroși credincioși din întreaga localitate de pe Bârzava. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Se cuvine ca la fiecare praznic împărătesc, după slujirea din Catedrala Episcopală, să venim în cel mai mare oraș din Eparhia noastră, reședința județului Caraș-Severin și să slujim Dumnezeiasca Liturghie împreună cu preoții și credincioșii din municipiul de pe Bârzava. Astăzi, foarte mulți credincioși, nu numai din această parohie, ci din tot orașul, au venit ca să se roage împreună cu noi și o parte dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine, cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul reșițean Govândari a fost înființată în anul 2002. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în data de 29 iunie 2006, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel de Preasfinţitul Lucian. Sfântul locaș a fost finalizat în anul 2012.

Până la târnosirea sfântului locaș, din data de 1 noiembrie, 2015, slujbele au fost oficiate într-o clădire provizorie, amenajată corespunzător pentru desfășurarea programului liturgic.

Preasfințitul Părinte Lucian a mai spus la finalul Sfintei Liturghii din duminica de după Botezul Domnului că trebuie  „să-Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute și nouă să ne pocăim cu adevărat și să înțelegem acest mesaj pe care L-a avut atunci când și-a început activitatea Sa. Să înțelegem cuvintele: «pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor» și să ne pocăim în fiecare zi. Să-L rugăm pe Domnul să ne ierte păcatele și să punem început bun vieții noastre, astfel încât binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse asupra noastră, asupra țării noastre și asupra lumii întregi. Să căutăm cu toții pacea, să cultivăm sfintele virtuți ale desăvârșirii și să alegem lumina lui Hristos care luminează tuturor”.

Cu ocazia sfințirii iconostasului, din data de 5 iunie 2017, Preasfințitul Părinte Lucian a dat și un al doilea hram bisericii din Reșița, și anume „Acoperământul Maicii Domnului”.