Identitate culturală bănățeană în Episcopia Caransebeșului

11 January 2023 Off By Pavel Canea
Identitate culturală bănățeană în Episcopia Caransebeșului

Duminică, 15 ianuarie, de Ziua Națională a Culturii, se va inaugura Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, prilej cu care Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va săvârși slujba de sfințire.

Data de 15 ianuarie marchează 173 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii. Cu acest prilej, Episcopia Caransebeșului organizează evenimentul „Identitate culturală bănățeană în Episcopia Caransebeșului”.

În cadrul evenimentului cultural, începând cu ora 16, Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, care a trecut, în ultimii ani, printr-o schimbare semnificativă, va fi inaugurată și binecuvântată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Găzduită într-un spațiu nou și modern, unitățile bibliografice au fost reinventariate și introduse într-un program de specialitate, care va permite abonatului să-și găsească titlurile dorite de acasă, să le comande pe o platformă on-line, urmând să le consulte fie prin împrumut, fie în sala de lectură a bibliotecii.

În continuarea evenimentului, Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” va găzdui expoziția de carte intitulată „Aspecte și valori eminesciene în Banat” și prezentări de carte.

Atmosfera culturală va fi încununată de momentul artistic susținut de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, împletind astfel arta literară, prin care sufletul se va înălța în lumina Luceafărului poeziei românești, cu muzica, prin care sufletul se va înălța în lumina Celui ce a creat Luceafărul, poezia și frumosul, marcându-se astfel și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Biserica Ortodoxă Română.